Frans kunstbezit blijft onbelast

PARIS (Reuters) - Franse kunstverzamelaars halen opgelucht adem nu de socialitische regering het pleidooi van partijradikalen om schilderijen, beeldhouwwerken en antiekin particulier bezit met drie procent te belasten heeft weerstaan.

Vrijdag aanvaardde het Franse parlement een amendement van een groep socialisctische, communistische en groene gedeputeerden in het debat over de belastingwetgeving.

De ministers van financiën, Dominique Strauss-Kahn, en van cultuur, Catherine Trautmann, keerden zich onmiddellijk tegen het voorstel, en de regering slaagde er met steun van verontwaardigde conservatieven in om het in de tweede ronde van het debat weer van tafel te krijgen.

Dat was een tegenvaller voor het progressieve kamp dat een paar strijdpunten in de begroting wilde opnemen. Kunstbezit zou in hun ogen onder het regime van de vermogensbelasting moeten vallen door de geschatte waarde met drie procent te belasten.

Volgens minister Strauss-Kahn zou zo'n belasting niet zoveel opleveren, maar vooral 'de artistieke creativiteit' kunnen beperken. Conservatieve afgevaardigden waarschuwden dat zo'n belasting verzamelaars ertoe zou brengen hun bezittingen te verbergen of in het buitenland te verkopen ten koste van de Parijse kunstmarkt, na New York en Londen de derde in de wereld.

Investeren in kunst teneinde vermogensbelasting te vermijden is heel populair onder de Franse rijken. Een Parijse bank heeft daar zelfs speciale beleggingsfondsen voor waarbij geïnvesteerd wordt in collecties die na tien jaar worden verkocht. De eerste opbrengsten vallen wat tegen omdat de prijzen op de wereldmarkt zijn ingezakt. Het fonds beheerde schilderijen van Gustave Corbet, een tekening van Vincent Van Gogh en veel andere werken van Franse en Italiaanse meesters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden