Frans is niet passé, zie Stromae
Op 200 Nederlandse middelbare scholen is gisteren de eerste 'Dag van de Franse Taal' gevierd. De Franse vlag wapperde, er werden croissants geserveerd en de Belgische zanger Stromae klonk uit de speakers. Maar dat Frans als vak 'beweegt' toch vooral naar beneden? "Frans heeft nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht", zegt Trees Aler van organisator de vereniging De Ronde Tafel Frans.
Frans lijkt een beetje de taal van romantici, mooie historie, vergane glorie.
"Het succes van Stromae verhoogt de populariteit van de Franse taal bij jongeren. Het doel van deze dag was de keuze voor Frans als examenvak te stimuleren. We willen laten zien dat een goede beheersing van het Frans economische meerwaarde heeft. Maar we wilden ook de interesse voor de Franstalige cultuur stimuleren. Zo waren een paar Hilversumse scholen gisteren te gast in het plaatselijke filmtheater voor een festival plus Frans buffet. Op andere scholen is gedebatteerd in het Frans of waren er workshops gastronomie."
Spaans wint als wereldtaal terrein in het onderwijs.
"Wij denken niet in termen van concurrentie tussen de talen. Het gaat erom dat het belang van meertaligheid wordt ingezien. Leerlingen worden gepusht om bètaprofielen te kiezen. Dat gaat ten koste van de talen."
Initiatieven om de Duitse taal te promoten worden vaak gesteund door het bedrijfsleven uit de grensregio. Jaloers?
"Wij zien de collega's van Duits juist als bondgenoten. Een brede talenkennis is altijd een onderscheidend kenmerk van Nederlanders geweest en het zou een verschraling zijn als we alleen nog in het Engels kunnen communiceren in het buitenland. Daarmee mis je kansen in het zakenleven. Wij zijn ook bezig de steun van het bedrijfsleven te verwerven."
Duitsland is als grote buurman een belangrijke handelspartner. Het is daarom toch niet raar dat Duits het als eindexamenvak altijd van Frans zal winnen?
"Frans is ook een belangrijke handelstaal, zeker in de opkomende Afrikaanse economieën. Duits is niet per se relevanter. Frankrijk is toch de derde handelspartner van Nederland."
Steeds meer scholen bieden ook Chinees aan. Daar valt toch ook niet tegen op te boksen?
"De Organisation Internationale de la Francophonie publiceerde onlangs een filmpje waaruit blijkt dat het aantal Franssprekenden wereldwijd stijgt. Het lijkt erop dat Chinese zakenmensen massaal Frans aan het leren zijn. Als dat klopt, kunnen wij ons dus de moeite besparen om Chinees te leren."
undefined