Frans gebed raakt homo's

De rooms-katholieke kerk in Frankrijk verzet zich tegen het naderende homohuwelijk in het land. Een speciaal gebed, dat gisteren op Maria Hemelvaart in tal van kerken werd uitgesproken, heeft geleid tot een hevige polemiek.

Het gebed, geschreven door kardinaal André Vingt-Trois (aartsbisschop van Parijs en voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie), behandelt een aantal thema's, maar enkele regels trokken in het bijzonder de aandacht. Kinderen, zo staat er, zouden niet langer het onderwerp van conflict moeten zijn tussen volwassenen. Ze verdienen het 'volledig te profiteren van de liefde van een vader en een moeder'.

Dat is geen oordeel over twee vaders of twee moeders die kinderen opvoeden, bezweert de kardinaal-aartsbisschop van Lyon, Philippe Barbarin, die optreedt als de exegeet van Vingt-Trois. "We denken alleen dat het hebben van zowel een vader als een moeder belangrijk is voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van kinderen."

Volgend jaar moet het Franse parlement een wet aannemen die het homohuwelijk, inclusief het recht op adoptie, mogelijk maakt. Dat is een campagnebelofte van president François Hollande. Politiek links in Frankrijk is unaniem voorstander van de wet, terwijl rechts en het centrum verdeeld zijn. Het recht voor homostellen om kinderen te adopteren is voor veel rooms-katholieke parlementariërs een stap te ver.

Volgens aartsbisschop Barbarin wil de kerk alleen maar waarschuwen, en een oproep doen aan de politek om er nog eens goed over na te denken. Want de voorgestelde wet is niets minder dan 'een breuk met onze cultuur om het huwelijk van zijn wezen te ontdoen'. In een paginagroot interview met de krant Le Figaro legde hij uit: "Een president of het parlement is machtig, maar zij kunnen niet zomaar de aard der dingen wijzigen."

De kritiek is niet van de lucht. Jacques Gaillot, de ex-bisschop van Evreux (in 1995 door de paus uit zijn functie ontheven omdat sommige van zijn visies strijdig zouden zijn met de kerkleer) vindt bijvoorbeeld dat de kerk moet zwijgen. Het gebed is volgens hem in strijd met de strenge opvatting over de scheiding tussen kerk en staat die in Frankrijk gebruikelijk is. Een verwijt dat overigens nooit te horen valt als de kerk het opneemt voor Roma of de slachtoffers van de crisis.

Ook Pierre Bergé, de vermogende, invloedrijke partner van de overleden modekoning Yves Saint-Laurent, roert zich. "Net als met Galilei heeft de kerk het weer mis", meldt Bergé op Twitter. "Er zijn homoseksuelen en ze zullen straks ook trouwen. Waar bemoeit de kerk zich mee?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden