Frans-Duitse aanvaring bij aanpak crisis

Merkel wil dat Europese Commissie nationale begrotingen kan afkeuren, Hollande niet

LEONOOR KUIJK EN GIJS MOES | BRUSSEL

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel botsten gisteravond tijdens de 21ste Europese top sinds het uitbreken van de economische crisis. De meningsverschillen verzwakken de Frans-Duitse as, die traditioneel bepalend is voor wat er in Europa gebeurt, en die nu cruciaal is voor het oplossen van de economische crisis.

De voorganger van de Franse president François Hollande, Nicolas Sarkozy, streefde zoveel mogelijk naar overeenstemming met Merkel. Hollande, die steun zoekt bij de zuidelijke lidstaten, overlegde gisteren in Brussel als eerste met de Italiaanse premier Mario Monti.

Merkel zei gistermiddag, nog in Berlijn, dat ze voor versterking van de positie van de Europees Commissaris voor economische zaken is. Die moet het recht krijgen om nationale begrotingen af te keuren als die niet aan de Europese regels voldoen.

"Wij zijn van mening, en ik spreek voor de hele Duitse regering, dat we een stap verder kunnen gaan door Europa het recht te geven om in te grijpen in de nationale begrotingen", zei Merkel in de Bondsdag. Een steviger positie van de eurocommissaris, zoals ook Nederland wil, sluit aan bij de voorstellen van voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad voor versterking van de economische unie.

Maar deze top neemt helemaal geen besluiten over Van Rompuy's plannen, zei Hollande bij aankomst in Brussel. Hij is geen voorstander van een sterkere eurocommissaris die ook over de Franse begroting kan beslissen. "Het onderwerp van deze raad is niet de begrotingsunie maar de bankenunie", zei Hollande, doelend op voorstellen voor een gezamenlijk toezicht op alle Europese banken.

Merkel zei op haar beurt dat er juist over de bankenunie geen besluiten vallen. Duitsland is sceptisch over de plannen, die volgens de Europese Commissie en Frankrijk al op 1 januari moeten ingaan.

Eensgezindheid op de top is belangrijk omdat hier bepaald moet worden hoe Van Rompuy verder moet gaan met zijn plannen voor de economische unie. Versterking van de unie is nodig om te voorkomen dat een financiële crisis ooit nog zo lang kan voortwoekeren. In december moeten de EU-leiders knopen doorhakken.

Premier Rutte, door Merkel begroet met zoenen en schouderklopjes, is ook niet voor snelle invoering van de bankenunie. "We moeten oppassen dat we door de snelheid fouten maken."

Parlement roert zich
Het Europarlement vecht zich een weg op het podium. Alle aandacht bij het oplossen van de crisis gaat tot nog toe naar de vergaderingen van de EU-landen: de Europese toppen. Terwijl het Europarlement, met zijn 754 rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers van de Europese burgers, bij de meeste besluiten een even grote stem heeft. Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz bijt van zich af. Hij bedong dat hij meegaat naar Oslo om de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen. Gisteren gaf hij een toespraak waarin hij de lidstaten de mantel uitveegde. Over de toekomstige rol van de ECB waarschuwt Schulz dat het Europees Parlement zich niet buitenspel laat zetten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden