Frans boerkaverbod krijgt vorm

Moslima’s met een gezichtsbedekkende sluier kunnen in Frankrijk straks nog wel over straat. Maar dat is het dan ook, als het aan een parlementaire commissie ligt.

Wat in Nederland eerder niet lukte, een verbod op de boerka, maakt in Frankrijk een grote kans om te slagen. Een parlementaire commissie zette gisteren een eerste stap op weg naar een ban op de ’integrale sluier’.

De commissie stelt in een langverwacht rapport voor de sluiers te weren op plaatsen waar publieke diensten worden verleend. Daarmee worden overheidsgebouwen, scholen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer bedoeld.

Met de boerka – of eigenlijk nikaab, de versie die de ogen vrijlaat – over straat lopen mag wel. Dit was een van de kwesties waar de commissie over verdeeld was. Het rapport ziet af van een totaalverbod omdat de kans groot is dat dit in strijd is met de grondwet. En anders is er wel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Frankrijk erom zal veroordelen.

Volgens juristen die de commissie hoorde valt er weinig te beginnen met de vaststelling dat de integrale sluier een aantasting is van de waardigheid van de vrouw, zoals onder anderen president Nicolas Sarkozy heeft gezegd. „Het parlement kan niet voorschrijven of de manier waarop een vrouw gebruik maakt van haar lichaam waardig of onwaardig is”, waarschuwde de hoogleraar Denys de Béchillon.

Met het voorstel dat de commissie nu doet is juridisch gesproken niets mis. Dienstverleners kunnen van hun cliënten eisen dat zij herkenbaar zijn; de conducteur moet bijvoorbeeld de identiteit van een abonnementshouder kunnen controleren.

Vrouwen die weigeren hun sluier af te doen kan een dienst worden geweigerd. Dat is ook de enige sanctie die de commissie voorstelt. „Het gaat er om hen het leven onmogelijk te maken, zo willen we dit fenomeen indammen”, aldus het commissielid Eric Raoult. Frankrijk telt nu naar schatting een kleine 2000 vrouwen met een integrale sluier op een moslimbevolking van vijf à zes miljoen.

Het verbod op de integrale sluier zou eerst moeten bestaan uit een symbolische parlementaire uitspraak. Daarna moet er een wet komen die het ’verbergen van het gezicht in de publieke dienstverlening’ verbiedt.

De commissie, die de opdracht had ’brede consensus’ te bereiken, was voortdurend het toneel van conflicten. Veel socialistische leden trokken zich terug. Zij menen dat de boerkakwestie besmet is door een debat over de nationale identiteit dat door de regering is afgekondigd. Dit debat zou een uitlaatklep zijn geworden voor islamhaat die de UMP, de partij van Sarkozy, hoopt te exploiteren.

Het rapport werd in een gespannen sfeer met een nipte meerderheid aangenomen. Ook enkele commissieleden van de UMP stemden tegen omdat zij geen ’halve wet’ willen. Zij scharen zich achter hun leider in het parlement, Jean-François Copé. Die houdt voorlopig vast aan een eigen wetsvoorstel dat de integrale sluier ook op straat verbiedt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden