Frankrijk zuinigjes over rol van VS

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Terwijl de Servische president Slobodan Milosevic het vredesakkoord in alle toonaarden prijst, wijst de Bosnische Servische delegatie in Dayton de gemaakte afspraken af.

Milosevic, die in Dayton namens de Bosnische Serviërs onderhandelde, verwacht dat de sancties tegen klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro) worden opgeheven. “De oorlog in Bosnië-Hercegovina is eindelijk voorbij. Het is nu tijd voor iedereen om terug te keren naar vrede, wederopbouw en economisch herstel”, zei Milosevic.

Volgens de Servische president hebben de Serviërs in Bosnië een eerlijk deel van het Bosnische grondgebied gekregen. De verdeling noemde hij veel gunstiger voor de Serviërs dan het geval was in eerdere voorstellen, zoals van de Contactgroep. “We hebben de afgelopen dagen veel tijd besteed aan de kwestie van de kaarten. Ik denk dat de kaarten nu zeer veel, en ik zou willen zeggen onvergelijkbaar beter zijn dan die van de Contactgroep”, aldus Milosevic.

Maar de Bosnische Serviërs waren het absoluut niet eens met de mening van Milosevic. Een Bosnisch Servische onderhandelaar in Dayton noemde het akkoord uiterst ongunstig. De stationering van Navo-troepen in Bosnisch-Servisch gebied is voor hem volstrekt onaanvaardbaar. De onderhandelaar sprak tegenover het Servische persbureau SRNA over een totale breuk tijdens het beraad tussen de Serviërs en de Bosnische Serviërs. Delegatieleider Milosevic zou de zaak hebben doorgedrukt.

Vanuit de gehele wereld was er lof voor het akkoord. En vooral de Amerikanen werden geprezen voor hun sterke bemiddelingsrol. De Franse regering viel wat uit de toon. Parijs voelt zich een beetje op de tenen getrapt dat de Verenigde Staten zo in het middelpunt van de belangstelling staan. Parijs vindt dat het akkoord vooral tot stand is gekomen door toedoen van de Contactgroep, waarvan Frankrijk ook lid is. Minister Hervé de Charette zei dat het akkoord “geen Amerikaanse overeenkomst was, maar een akkoord van alle partijen én de Contactgroep”.

Noch De Charette, noch president Chirac had één enkel woord van lof voor de Amerikaanse bemiddelingsrol over. De Charette sprak wel over de volgende stap in het vredesproces, een conferentie in Parijs, waar het slotakkoord getekend zal worden. Van Amerikaanse zijde werd juist die ondertekening in Parijs op losse schroeven gezet.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Hans van Mierlo is “ontzettend blij” met het akkoord en maakte de VS wel een compliment. Van Mierlo vindt dat het kabinet nu snel moet besluiten over de Nederlandse deelname aan de internationale vredesmacht die gaat toezien op de uitvoering van het akkoord. Als het aan de minister ligt, zou dat vrijdag al kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden