'Frankrijk zond wel wapens naar Hutu's Rwanda'

PARIJS (AFP, Reuters, AP) - Frankrijk is na het begin van de volkerenmoord in Rwanda nog dagenlang doorgegaan met wapenleveringen aan het Midden-Afrikaanse land. Dit heeft oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bernard Debré gisteren voor de Franse radio bevestigd.

Eerder dit jaar heeft de Franse regering krantenberichten weersproken dat Parijs met de wapenleveranties is doorgegaan. De genocide op de Tutsi-minderheid in Rwanda door de Hutu-meerderheid begon op 6 april 1994, na de aanslag op het vliegtuig waarmee president Juvénal Habyarimana en zijn Burundese ambtgenoot Cyprien Ntaryamira uit Tanzania terugkeerden.

“Nadat de verschrikkelijke massaslachtingen waren begonnen, ging Frankrijk vijf tot tien dagen lang door met wapenleveranties”, aldus Debré. Hij ontkende verder dat de raketten die het toestel van Habyarimana raakten, uit Frankrijk afkomstig waren.

Volgens de oud-bewindsman is het toestel waarin Habyarimana en Ntaryamira zaten toen het in Kigali neerstortte, waarschijnlijk neergehaald met Russische Sam 7-raketten. Die zouden door de Amerikanen zijn buitgemaakt tijdens de Golfoorlog en aan Oeganda geleverd, aldus Debré, die indertijd afgevaardigde van de neo-gaullistische partij RPR was en later dat jaar minister werd.

De Franse krant Le Figaro begon dit jaar met een serie artikelen, waarin wordt beweerd dat Frankrijk tot 30 mei - dus bijna twee maanden na het begin van de genocide - doorging het Parijs goedgezinde Hutu-bewind in Rwanda van wapens te voorzien. Als dat waar is, heeft Parijs ook het wapenembargo geschonden dat de Verenigde Naties hadden afgekondigd. De artikelenreeks in de krant was aanleiding voor een Frans parlementair onderzoek naar de wapenleveranties aan Rwanda.

De Franse oud-premier Edouard Balladur heeft geshockeerd gereageerd op suggesties dat Frankrijk mede verantwoordelijk zou zijn voor de massamoord in Rwanda. Hij kondigde aan voor de parlementaire commissie te verschijnen die onderzoek doet naar de genocide, opdat “de eer van Frankrijk en het Franse leger worden beschermd tegen volledig ongerechtvaardigde aanvallen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden