Interview

'Frankrijk wordt steeds moedelozer van aanslagen'

Ambulancebroeders helpen een gewonde vrouw na de aanslag in Nice.Beeld anp

De bloedige aanslag in Nice van donderdagnacht is slechts één van de vele aanslagen die Frankrijk het afgelopen jaar hebben geteisterd. De Fransen worden er steeds moedelozer van, zegt Frankrijk-correspondent Kleis Jager.

President Hollande kondigde vandaag aan de noodtoestand opnieuw te verlengen. Hoe zinvol zijn alle maatregelen die Frankrijk neemt nog?
"De afgelopen tijd is er veel discussie geweest over de noodtoestand in Frankrijk. De vraag was of die niet beter gestopt kon worden omdat het nut ervan niet erg duidelijk is. Hetzelfde geldt voor de inzet van militairen die op straat patrouilleren en belangrijke gebouwen bewaken. Mensen vragen zich af hoeveel dit uithaalt."

"Nu is die noodtoestand ook niet geheel zonder effect. De regering heeft zo wel meer bevoegdheden. Maar dat de noodtoestand nu weer verlengd wordt terwijl er al verschillende aanslagen zijn gepleegd, benadrukt juist de machteloosheid van Frankrijk."

Hollande wil nu ook meer luchtaanvallen in Irak en Syrië, zet dat nog zoden aan de dijk?
"De druk in Syrië en Irak wordt inderdaad verder opgevoerd. Maar ook hier zijn weer kanttekeningen bij te plaatsen. Iedereen weet dat je IS maar op een beperkte manier kunt bestrijden als je niet ook op de grond aanwezig bent. Uiteindelijk kun je maar weinig doen alleen vanuit de lucht."

De vermoedelijke dader was geen bekende van de inlichtingendiensten. Wat zegt dit?
"Radicalen worden in Frankrijk scherp in de gaten gehouden. En dan blijkt dat deze aanslag juist gepleegd wordt door iemand die niet bekend is bij de inlichtingendiensten."

"Dat is veelzeggend. De inlichtingendiensten zijn ondanks alle investeringen overbelast. Frankrijk telt zo'n vierduizend moslimradicalen waarvan de helft in staat zou zijn tot actie over te gaan. Nu zijn er ongeveer vierduizend politie- en inlichtingenofficieren die zich met die radicalen bezighouden, maar voor het 24 uur volgen van één individu is twintig man nodig."

Heeft de Franse bevolking nog vertrouwen in die maatregelen?
"De regering benadrukt steeds dat ze verschillende aanslagen hebben voorkomen de afgelopen tijd, maar eigenlijk zegt men ook 'dit is een risico waar we mee moeten leven'. De president zal het nooit uitspreken, maar dit is wel wat er onderliggend aan de hand is. Hierdoor heerst er steeds meer moedeloosheid in Frankrijk. De Fransen zullen echt niet meer onder de indruk zijn van de maatregelen die nu weer voor de zoveelste keer zijn aangekondigd.."

"Een groot probleem voor Frankrijk is vooral het verdrag van Schengen. Dat verdrag is een soort speeltuin voor terroristen. Het mag dan de handel ten goede komen, het is slecht voor de strijd tegen terreur."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden