Frankrijk wint met overmacht

Berlijn - 'Le fabuleux destin d'Amelie Poulain' is met vier European Film Awards de grote winnaar geworden van het Europese filmevenement dat afgelopen zaterdagavond in het nieuwe Tempodrom in Berlijn werd gehouden. Frankrijk, dat zes van de twaalf prijzen won, stak met kop en schouders boven de overige Europese filmlanden uit.

Belinda van de Graaf

Als de Europese tegenhanger van de Oscars beleefde de uitreiking van de European Film Awards, voorheen Felix, zijn veertiende editie. Afgevaardigden uit de Europese filmwereld verzamelden zich dit weekeinde in het hart van Berlijn waar het Tempodrom -het langverwachte en omstreden architectuurproject van Gerkan & Marg- voor het eerst de deuren opende. De dertig meter hoge betonnen constructie in de vorm van een circustent is gebouwd op het voormalige station Anhalter Bahnhof.

Niet de aangekondigde Bundeskanzler Gerhard Schröder, die om veiligheidsredenen toch verstek had laten gaan, maar filmmaker Wim Wenders en minister van cultuur Julian Nida-Ruemelin openden de avond, die gedomineerd werd door de Franse hit 'Le fabuleux destin d'Amelie Poulain'. Het zoetsappige sprookje rond de weldoenster van Montmartre, waarvoor Frankrijk deze zomer al massaal uitliep, won de prijs voor de beste film, beste regie (Jean-Pierre Jeunet) en beste camerawerk (Bruno Delbonnel). Ook kreeg de film de People's Choice Award 2001, waarvoor het publiek voor het eerst via Internet kon stemmen.

Op de vraag waarom Jeunet Parijs zo sprookjesachtig had voorgesteld, zonder uitzicht op een enkele hondendrol, zei hij dat hij terugverlangde naar het Parijs van zijn jeugd en dat hij de Parijzenaren vooral iets moois wilde geven. Duidelijk minder idyllisch is 'La pianiste', de Frans/Oostenrijkse productie van Michael Haneke waarvoor hoofdrolspeelster Isabelle Huppert de prijs voor de beste actrice kreeg. 'La vie est tranquille' van Marseillenaar Robert Guediguain won de Europese persprijs.

De door de geforceerd komische Mel Smith gepresenteerde avond ontwikkelde zich als een een-tweetje Frankrijk-Engeland, toen de overige prijzen voornamelijk naar de Britten bleken te gaan. Ben Kingsley ontving voor zijn boevenrol in 'Sexy beast' de prijs voor de beste acteur, jonggediende Ewan McGregor werd gelauwerd voor zijn oeuvre en de met staande ovatie ontvangen Terry Gilliam en Terry Jones namen de Lifetime Achievement Award voor Monty Python in ontvangst. De beste buitenlandse film werd de Australisch/Amerikaanse pop-musical 'Moulin Rouge'. Amerika is niet de vijand volgens Wim Wenders. Hij pleit er wel voor dat Europese films gelijke kansen moeten krijgen en beter gedistribueerd moeten worden. ,,Als de Europese film wil overleven, moet er nu geïnvesteerd worden in promotie'', aldus Wenders, die daarmee de geloofsbrief van de European Film Awards uitsprak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden