Frankrijk wil verbod op uitreizen jihadisten

Kaarsjes worden aangestoken tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij in Brussel. De dader van de schietpartij was afkomstig uit Frankrijk. Beeld belga
Kaarsjes worden aangestoken tijdens een minuut stilte voor de slachtoffers van de schietpartij in Brussel. De dader van de schietpartij was afkomstig uit Frankrijk.Beeld belga

Frankrijk wil voorkomen dat jihadisten het land verlaten om in het Midden-Oosten te vechten of trainen. Woensdag wordt hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Met de maatregel wil Parijs verhinderen dat teruggekeerde jihadisten aanslagen plegen in Frankrijk of in andere landen. Ongeveer 100 Fransen zouden momenteel van Syrië naar Frankrijk op weg zijn.

Brussel
Op 24 mei schoot een Franse teruggekeerde Syrië-ganger, Mehdi Nemmouche, vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. Eerder dit jaar wist Frankrijk nog een aanslag van een Syriëganger te voorkomen.

Door zijn koloniale verleden in Noord-Afrika en de moeilijke integratie van onder anderen Algerijnen in de Franse samenleving is het land al langer een doelwit voor radicale moslims.

Nederland
Ook andere Europese landen, waaronder Nederland, nemen maatregelen tegen de dreiging van teruggekeerde jihadisten. Vorige week maakte minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bekend dat het kabinet vanaf volgend jaar 25 miljoen euro extra per jaar uittrekt voor de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. Het extra geld wordt vrijgemaakt wegens 'toegenomen dreigingen', aldus Plasterk. De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland in Syrië en Irak omgekomen, vrijwel allen in Syrië. Ongeveer 130 mensen zijn naar dat strijdtoneel afgereisd, onder wie 20 vrouwen. Inmiddels zijn er van deze groep 30 teruggekeerd.

Amerika
In Amerika valt de dreiging vooralsnog mee. De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, meldde vandaag dat er minder dan honderd onderzoeken lopen naar Amerikaanse burgers die in Irak of Syrië vochten aan de zijde van islamitische opstandelingen. Holder is wel bezorgd over het risico van teruggekeerde jihadisten.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden