Frankrijk wil de klant straffen

Minister wil bezoek aan prostituee strafbaar stellen Sekswerkers zijn sceptisch

De Franse minister voor vrouwenrechten overweegt voortaan de klanten van prostituees te straffen. In de praktijk klinkt vooral scepsis over dit 'Zweedse model'.

Het bos van Saint-Germain-en-Laye, 15 kilometer ten westen van Parijs, is al jaren een openluchtbordeel. Plastic zakken die aan takken en palen zijn gebonden bij de parkeerplaatsen markeren hier de plekken waar seks tegen betaling wordt aangeboden.

Chrystal, een stevige Zuid-Amerikaanse in een fluorescerend oranje stretchjurkje, werkt hier tien jaar, de tijd dat ze in Frankrijk is. In haar geboorteland - "Waar ik vandaan kom, doet er niet toe" - begon zij op haar twintigste.

Veilig is het bos zeker niet, beaamt Chrystal, die ooit een man was. "De Oost-Europese meiden hier worden beschermd door hun pooiers, ik ben een zelfstandige zoals de meeste Zuid-Amerikaansen."

Stoppen is voor de vijftigjarige geen optie. "Ik ben niemands bezit, ik ben hier legaal. Alleen zou ik niet weten wat ik anders moet doen."

Het Franse prostitutiebeleid schippert tussen gedogen en bestrijden. Het ruilen van seks tegen geld is niet strafbaar, maar pooier- en tippelactiviteiten zijn dat wel. Sinds 1946 geldt een bordeelverbod. Twee jaar geleden stelde een parlementslid voor de zogenoemde maisons closes te heropenen om de veiligheid van buiten werkende prostituees te verbeteren.

Een kansloos plan, dat volgens de tegenstanders neerkomt op het faciliteren van vrouwenhandel. Meer succes heeft het idee de klant strafbaar te maken. Het parlement nam vorig jaar een resolutie van die strekking aan. Van een wet is nog lang geen sprake, maar de kersverse minister voor vrouwenzaken, Najat Vallaud-Belkacem, is vast van plan de uitspraak serieus te nemen.

"Ik ben niet naïef, ik weet dat het een kwestie van lange adem is", zei 'NVB' tegen de Journal du Dimanche. "Het gaat om het beschermen van de overgrote meerderheid van de prostituees die slachtoffer zijn van geweld."

Chrystal haalt haar schouders op. "Het blijft hoe dan ook bestaan, minister of geen minister."

Het is tijd om te gaan, er meldt zich een klant voor Chrystal. Ze verdwijnt met hem in het struikgewas. Binnen tien minuten haast de man zich op een drafje terug naar zijn auto. Vrijwel direct daarna dient de volgende man, gekleed in een korte broek, zich aan.

Een paar kilometer verderop heeft María, geen transseksueel, haar vaste werkplek. In de struiken verstopt ze een klapstoeltje en een paraplu waarmee ze zich tegen zon en regen beschermt. De Ecuadoriaanse klaagt over het aantal klanten van vandaag. In een geïmproviseerde tent van takken en een gordijn wijst ze op een plastic tasje waarin ze gebruikte condooms verzamelt. "Er zit bijna niets in. Twee klanten, 40 euro verdiend." Voor 20 euro bevredigt ze haar klanten oraal, 'compleet' kost 30. Haar appartementje in Parijs kost haar 600 euro per maand.

Zes jaar geleden werd ze in de buurt aangevallen en verkracht. Daarvoor werkte María, 58, in Frankrijks bekendste hoerenbos, het Parijse Bois de Boulogne. Dat is ook veel dichter bij huis. "Maar daar zijn de meisjes veel jonger en mooier." Ze houdt haar hand tot halverwege haar dijbeen: "En ze dragen dure laarzen tot híer. Ik redde het daar niet."

Chrystal en María behoren tot een minderheid. Van de volgens een erg conservatieve schatting 20.000 sekswerkers in Frankrijk zou 90 procent afkomstig zijn uit Oost-Europa - vooral Roemenië en Bulgarije - en Nigeria en China. Een teken dat de traditionele prostitutie heeft plaatsgemaakt voor gewelddadige netwerken die vrouwen volgens sommige rapporten dwingen tot vijftien à twintig klanten per dag.

Als het in het bos van Saint-Germain ook niet meer gaat, zal María, die er ondanks alles goed en gezond uitziet, teruggaan naar Ecuador, waar ze een dochter heeft. Prostitutie zal er altijd zijn, zegt ze over minister Vallaud-Belkacem, waar ze op televisie over hoorde.

"Wat denk je, wat zullen mannen doen als ze niet meer bij mij terecht kunnen? Die zullen vrouwen verkrachten."

'Zweeds model is absurd'
Het idee om bezoek aan een prostituee strafbaar te stellen, het 'Zweedse model', kreeg een kritisch onthaal in Frankrijk. Politiemensen wijzen erop dat agenten op straat andere prioriteiten hebben en dat prostitutie via internet moeilijk te bestrijden is. Ook de belangenvereniging van prostituees Strass, het Syndicat du Travail Sexuel, is tegen. Woordvoerster Cloé Navarro, die het Bois de Boulogne in Parijs als werkterrein heeft, spreekt van een absurd idee. "Er zijn al juridische mogelijkheden om mensenhandel aan te pakken", vertelt ze in een café bij het Gare du Nord. "Dit leidt nergens toe .Veel vrouwen zullen moeilijker bereikbaar worden voor de hulpverlening." Navarro ontkent niet dat prostitutie in veel gevallen synoniem is met dwang, geweld en uitbuiting. "Maar minister voor vrouwenrechten Vallaud-Belkacem wordt verblind door een puriteins soort feminisme. Er zijn ook prostituees die zelf uitmaken wat ze met hun lijf doen."

Navarro (30) omschrijft zichzelf ook als zo'n 'happy hooker'. "Ik heb een normale, liefdevolle jeugd gehad, ik ben geen slachtoffer en heb hiervoor gekozen." Ze begon drie jaar geleden om een opleiding ergotherapie te bekostigen. Met een inkomen van ongeveer 1250 euro per week lukt dat ruimschoots. "Mij hoor je niet klagen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden