Frankrijk / Wijn bezwijkt in Franse hitte

PARIJS - Snakkend naar verkoeling houdt Frankrijk de blik op het zuidwesten gericht. Daar zou onweer kunnen komen! Sinds het begin van de maand geselt de hitte vrijwel het gehele land, met temperaturen van boven de 35 graden in de schaduw, geen zuchtje wind en een neerslag die nog niet de helft is van het normale gemiddelde. Boeren zien hun gewassen verschrompelen op het veld, in de veestapel leggen de zwakkere exemplaren het loodje, boven de steden volgt piek na piek in luchtvervuiling.

door Pieter van den Blink

De vakantieperiode die komend weekeinde begint, geeft de hittegolf een nieuwe dimensie. De bosbranden ten gevolge van toeristische nalatigheid zijn met zekerheid te voorspellen, het watertekort zal toenemen, evenals het aantal mensen, nu nog drie, dat bezwijkt aan de hitte. Wie een huisje gehuurd heeft in de Ardèche of de Drôme moet zich tijdens de lange rit niet verheugen op een verkoelende duik in het zwembad, want dat is leeg. Een decreet verbiedt het gebruik van water 'anders dan voor economische doeleinden'.

Voor de Franse spoorwegen is hitte, wat herfstblaadjes zijn voor de Nederlandse. De SNCF put zich uit in onbegrijpelijke verklaringen waarom de hogesnelheidstreinen door slome diesellocs over de warmste stukken van het tracé moeten worden gesleept. Er is geen stroom, dus doet ook de airconditioning in de wagons het niet. Ook het wegverkeer gaat langzamer; een gebruikelijke maatregel in tijden van ernstige luchtvervuiling.

In Bordeaux komt het onweer in ieder geval te laat voor de traditionele wijnbeurs die daar deze week gehouden wordt. De kooplieden spoelden hun waar in de goot nadat die in de warmte ondrinkbaar geworden was. Bij een plaatselijke temperatuur van 38 graden kwam er nauwelijks een bezoeker op de beurs af. Er raakte dan ook niemand gewond toen de flessen calvados kapot sprongen, doordat de alcohol was gaan uitzetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden