Frankrijk waarschuwt voor manipulatie foto's

(EPA) Beeld
(EPA)

Franse parlementariërs hebben een wetsvoorstel ingediend om voortaan foto's en advertenties die zijn opgekalefaterd van een waarschuwing te voorzien. Zij willen dit doen om de volksgezondheid te bevorderen en consumenten te beschermen, zo maakten zij vandaag bekend in een verklaring.

Van onze internetredactie

De Franse parlementariër Valerie Boyer, lid van de partij van president Nicolas Sarkozy en zo'n vijftig andere politici hebben het wetsvoorstel gedaan om het idee van perfecte vrouwenlichamen in de media te bestrijden.

"Deze foto's laten mensen vaak in iets geloven, wat in werkelijkheid helemaal niet bestaat". zei Boyer gisteren. Volgens haar worden vrouwen geconfronteerd met onrealistische standaarden die kunnen leiden tot allerlei psychologische problemen, bijvoorbeeld eetstoornissen. Ze voegde hieraan toe dat de wet ook van toepassing moet zijn op persfoto's, politieke campagnes, kunstfoto's, advertenties en foto's op verpakkingen.

Kortom alle foto's van mensen wier lichaam digitaal is geretoucheerd moeten voorzien worden van de tekst ’digitaal gemanipuleerd om het beeld van het menselijk lichaam te veranderen', aldus de voorgestelde wetswijziging.

Het ontbreken van een dergelijke waarschuwing zou een boete moeten opleveren van 37.500 euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden