Frankrijk viert eerste homohuwelijk

Verzet tegen nieuwe wet bleek onverwacht sterk. 'Er is een lawine van drek over ons uitgestort.'

PARIJS - Na maandenlange massademonstraties tegen het homohuwelijk in Frankrijk trouwt vandaag in het zuidelijke Montpellier het eerste homopaar (zie kader). Sébastien Kinach en Stéphane Paintandre (zie foto) zullen snel volgen. Het verzet tegen het homohuwelijk bleek onverwacht sterk. Afgelopen zondag, bijna twee weken nadat de wet door president Hollande werd afgekondigd, marcheerden zeker nog 150.000 mensen door Parijs. Sébastien Kinach (41), gemeenteambtenaar in Toulouse, hoopt dat 'deze hysterie' nu snel verdwijnt. En dat hij straks in alle rust ja kan zeggen tegen de man van zijn leven.

Wat was uw reactie toen het homohuwelijk een feit was?

"Ik was enorm blij. Niet alleen vanwege ons zelf, we trouwen op 20 juli, maar voor iedereen die de keus wil hebben om wel of niet te trouwen. Het ging er om dat die ongelijkheid werd opgeheven, dat is gelukt. Dat past lijkt me bij een land dat de wereld zoveel heeft gegeven met de Universele Verklaring van de rechten van de Mens uit 1789."

Wanneer heeft u besloten te trouwen?

"Wij tekenden drie jaar geleden een samenlevingscontract. Dit is voor ons het logische vervolg. Wij willen precies hetzelfde als heteroparen. Nu is het bijvoorbeeld niet mogelijk een deel van het pensioen van een overleden partner te krijgen."

Wilt u ook kinderen adopteren?

"Nee, dat zijn wij niet van plan. Mijn partner heeft een dochter van zeventien die gedeeltelijk bij ons en bij haar moeder woont. In dat opzicht verandert ons leven niet."

Wat te denken van de hevigheid van de tegenstand, ook wel 'reac-pride' genoemd?

"Het was ongelooflijk. Zelf kreeg ik in discussies te horen dat homoseksualiteit tegennatuurlijk is en meer van dat fraais, maar de lawine van drek die in de media over ons is uitgestort door het anti-kamp en sommige politici heeft mij veel meer geraakt. Alsof men uit was op een soort apartheid. Er was zelfs een parlementariër die homoseksuelen 'kindermoordenaars' noemde, de oorlog werd er bijgesleept. En dan had je een van de leiders van het anti-kamp, Frigide Barjot, die beweerde dat president Hollande uit was op 'bloed' omdat hij niet wilde terugkomen op een democratisch genomen besluit."

De tegenstanders benadrukken dat je een kind niet bij voorbaat het recht mag onthouden op te groeien met een vader en een moeder.

"Ik kan dat moeilijk serieus nemen. Wat zij niet willen accepteren, is dat het gezin waarvoor zij op zeggen te komen nu allerlei vormen kent. Er zijn vrouwen die alleen kinderen krijgen, er zijn samengestelde gezinnen. Het homohuwelijk is een enorme vooruitgang voor de bescherming van de vele kinderen van homoparen die er nu al zijn. Nu kunnen niet-biologische ouders ook geen juridische ouder zijn, dat kan problemen geven in geval van overlijden van de biologische ouder.

"Dat is de grote paradox van de anti-beweging: wij willen juist het gezin versterken, niet kapot maken. Niemand worden rechten afgenomen, integendeel. Ze zouden juist blij moeten zijn met het succes van het gezin. Vandaar dat ik denk dat tegenstanders toch vooral worden gedreven door homohaat of angst voor mensen met een andere seksuele voorkeur. Ik vraag me af wat het effect van hun stemmingmakerij is op jongeren die nog niet uit de kast zijn gekomen."

Had u verwacht dat er zoveel weerstand zou zijn?

"Ik had gedacht dat het zo zou gaan als bij de Pacs (Pacte civil de solidarité), het samenlevingscontract dat sinds 1999 bestaat. Toen was er ook veel protest. Maar dit had ik nooit gedacht. Het verschil is internet, toen had je nog geen Twitter en Facebook. Zo is de protestbeweging ontstaan en groot geworden. Groter en veel heviger dan toen mogelijk was geweest, denk ik."

Wie zijn de tegenstanders precies?

"Het zijn vooral traditionele katholieken, niet-kerkelijken zijn in de minderheid. Het is een aanzienlijke groep, erg goed georganiseerd, maar dit is absoluut niet het gezicht van Frankrijk. Ik ben erg boos op de kerk, die gelovigen heeft aangemoedigd te gaan demonstreren. Dit is toch geen boodschap van naastenliefde? Ze propageren haat: de 'toorn van God' zou op ons land neerdalen en wat niet al. Het is dat ik mijn doop - ik ben gedoopt maar we gingen nooit naar de kerk - al jaren geleden ongedaan heb laten maken. Anders was dit een prachtig moment geweest om dat alsnog te doen."

Gaat de proteststorm nu liggen?

"Voorlopig wel even, denk ik. De beweging valt uit elkaar nu gewelddadige extreem-rechtse clubjes zich er mee bemoeien en de laatste demonstraties steeds in een puinhoop zijn geëindigd. Maar als het straks gaat over de vraag of lesbische vrouwen toegang moeten krijgen tot medische hulp bij zwanger worden (de wet voorziet nu alleen in het huwelijk en adoptie, red.) zullen ze zich opnieuw manifesteren. En ook als de politiek zich straks waagt aan het euthanasie-dossier zullen ze zeker van zich laten horen."

Vincent en Bruno zijn de eersten
Vincent Autain en Bruno Boileau trouwen vandaag als eerste homo's in Montpellier, een stad die door het homomagazine Têtu is uitgeroepen tot de meest gayfriendly stad van Frankrijk. Autain (40) is actief voor InterPride World, een internationale organisatie van gaypride-evenementen. In het dagelijks leven is hij directeur van een communicatiebedrijf. Zijn partner Boileau (30) is ambtenaar.

De plechtigheid in het stadhuis wordt bijgewoond door tweehonderd genodigden, 130 journalisten en driehonderd persoonlijkheden uit de wereld van de politiek en de ngo's.

Ook zullen er veel beveiligers zijn: bij de ceremonie zullen vijftig tot honderd agenten aanwezig zijn om het stel en hun gasten te beschermen. Daarnaast staan op een andere plek tachtig man van de mobiele eenheid van de gendarmerie paraat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden