Frankrijk veroordeelt aanval Ivoorkust

AMSTERDAM - De Franse regering heeft gisteren de beschieting van een vissersdorp door het Ivoriaanse regeringsleger krachtig veroordeeld. Bij de beschieting van dinsdag vonden ten minste twaalf burgers de dood en raakten verscheidene anderen gewond.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken sprak van 'een onverdraaglijke' schending van het staakt-het-vuren. Franse militairen bevestigden woensdag dat een helikopter het vuur had geopend op boomstamkano's en een markt in het dorp Menakro, ongeveer 60 kilometer ten westen van het rebellenbolwerk Bouaké. Volgens een Franse soldaat 'werden mensen afgeschoten als konijnen'.

In reactie kondigde de leider van de Patriottische Beweging van Ivoorkust (MPCI) die het noorden van het land in handen heeft, een offensief aan tegen het regeringsleger.

Een adviseur van president Gbagbo stelde ondertussen Liberiaanse huurlingen verantwoordelijk voor een aanval die woensdag was gepleegd op het dorp Neka. Bij de aanval zou een onbekend aantal dorpsbewoners met hakmessen zijn omgebracht.

Neka, vlakbij de grens met Liberia, ligt ver van alle gevechten tot nu toe, zodat er sprake is van een grote uitbreiding van de frontlinie. De oorlog in Ivoorkust ontstond na een mislukte staatsgreep op 19 september tegen president Gbagbo. Inmiddels zijn er drie rebellengroepen actief.

Elke poging om vanaf Neka in zuidelijke richting op te trekken zal de rebellen oog in oog brengen met de 2500 Franse militairen die in Ivoorkust zijn ter bescherming van de buitenlanders die werken in de cacaoproductie.

De MPCI sloot in oktober een bestand met de regering waardoor er een periode van rust intrad. Maar een maand later doken er plotseling twee groepen op en braken er nieuwe gevechten uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden