Frankrijk vereffent oude rekening met Tsjechië

'C'était le 26 juin à Old Trafford' kopten de Franse bladen voorafgaand aan Tsjechië-Frankrijk. De achterban verlangde een afrekening met het oude zeer uit 1996 en kreeg die. De Fransen wonnen met 2-1 en kunnen zich opmaken voor een verlengd verblijf in Nederland en België.

Eric Hornstra

26 juni 1996. Het drama van het EK in Engeland. De misser van Pedros vanaf elfmeter na 120 speelminuten en vijf geslaagde strafschoppen van zijn collega's. Zonder een echte nederlaag werden de 'haantjes' vier jaar geleden in de halve finale gevonnist. En dat tegen die vermaledijde Tsjechen. Het voorval schreeuwde om wraak. De voorgeschiedenis stond garant voor een aantrekkelijk duel. Frankrijk wilde de rekening vereffenen, Tsjechië had slechts baat bij een overwinning na de onfortuinlijke 0-1 tegen Nederland. Het publiek in het Jan Breydel stadion werd niet teleurgesteld. De nummers twee en drie van de Fifa-wereldranglijst voerden een heerlijke show op, waarbij vooral het hoge tempo opviel.

Het zou onbedoeld koopjesavond worden in Brugge. Op alle drie de doelpunten viel wel wat aan te merken. De allergrootste fout kwam van de voet van Petr Gabriel. Een blunder die enige gelijkenis had met die van de Belgische doelman De Wilde in het openingsduel van Euro2000. De traag ogende linksachter bracht zijn eigen elftal al na acht minuten in het nauw. Onwetend van de aanwezigheid van Thierry Henry in zijn rug, produceerde Gabriel een traag rollertje op zijn doelman. De Franse spits liet zich de buitenkans niet ontnemen en schoof de bal beheerst langs Pavel Srnicek.

Van die tegenvaller herstelden de Tsjechen moeizaam. Brokkenpiloot Gabriel blunderde voor de tweede maal toen hij Henry in het strafschopgebied van achteren aantikte. Het buitenspelsignaal van de grensrechter voorkwam een nieuwe domper. Frankrijk bleef aandringen. Met iets meer precisie hadden Nicolas Anelka, Henry en Patrick Vieira de Oost-Europeanen al binnen het halfuur definitief op de knieën kunnen krijgen.

Aan het spel van de Fransen kleefde tot op dat moment eigenlijk slechts één minpunt. De rol van het middenveld was te bescheiden. Bij de uitbraken van het begaafde aanvalstrio Zidane-Anelka-Henry was nooit sprake van fatsoenlijke aansluiting. Deschamps, Petit en Vieira zagen het gapende gat, maar voelden geen behoefte de ruimte op te vullen. Zo kon het gebeuren dat Tsjechië het initiatief overnam. Vooral Pavel Nedved (op het laatst toch fit genoeg om te spelen), Karel Poborsky en Tomas Rosicky stoven op topsnelheid door de Franse linies.

In de 31ste minuut kwam de beloning voor de gedurfde tegenacties. Bij een van de vele positiewisselingen verscheen Nedved aan de rechterzijde, vanwaar hij een solo inzette. De slimme middenvelder zocht bewust de melee van verdedigers op, om bij het eerste lichaamscontact (met Deschamps) gestrekt neer te storten. Poborsky kende vanaf de strafschopstip geen pardon. Hij koos de kortste weg: hard door het midden.

Tsjechië bleef tot het rustsignaal de meerdere tegen de geschrokken Fransen. Toch lukte lang niet alles bij de groep van Jozef Chovanec. Eén man in het bijzonder bleef het grootste deel van de wedstrijd onzichtbaar: Jan Koller.

Alles wat Frans bloed had, sprak de afgelopen dagen over de forse gestalte van de lange Anderlecht-man. Koller is beduidend langer en zwaarder dan de centrale verdedigers Laurent Blanc en Marcel Desailly. Pressing op de Tsjechische middenvelders was de enige remedie volgens trainer Roger Lemerre. Een tactiek die de Franse voetballers van nature verafschuwen.

Het werkte, zag ook de spits zelf. Hij had het in de spits niet naar zijn zin en verkaste vaak naar de zijkanten. Een zinloze missie, want in de combinatie bleek Koller totaal onbruikbaar.

Frankrijk produceerde na een uur de verlossende 2-1. Het was de derde verdedigende onoplettendheid. Henry legde breed, maar de bal was lang onderweg. Invaller Djorkaeff scoorde zonder tussenkomst van een Tsjechisch been.

De Tsjechen gaven zich gewonnen. Tandenknarsend, dat wel. De allereerste nederlaag van Tsjechië tegen Frankrijk viel slecht, want in het halfuur dat volgde incasseerden Repka, Nemec en Jankulovski een prent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden