Frankrijk verbiedt smartphone voor ministeries

De Duitse bondskanselier Angela Merkel in maart dit jaar, toen zij nog meende dat deze extra beveiligde smartphone voor regeringsgebruik niet kon worden afgeluisterd. Beeld REUTERS
De Duitse bondskanselier Angela Merkel in maart dit jaar, toen zij nog meende dat deze extra beveiligde smartphone voor regeringsgebruik niet kon worden afgeluisterd.Beeld REUTERS

Ministers en medewerkers van ministeries in Frankrijk mogen 'gevoelige' zaken niet meer met hun standaard smartphones afhandelen. Premier Ayrault heeft hiertoe besloten kort nadat bekend werd dat de Amerikaanse geheime dienst NSA alle smartphones kan afluisteren, en dat ook doet.

Internetredactie

Officieel wijst Ayrault in zijn opdracht aan de ministeries niet met de beschuldigende vinger naar de NSA. Hij spreekt over 'de inbreuk op de veiligheid' die de afgelopen maanden aan het licht is gekomen.
Dat slaat op de onthullingen van met name de Britse krant The Guardian, het Duitse weekblad Der Spiegel en klokkeluider Edward Snowden over de mogelijkheden van de NSA om alle smartphones van Apple, Samsung en andere merken af te luisteren, ook als die worden gebruikt met versleutelingstechnieken.
Eerder al bleek dankzij Snowden dat de NSA er niet voor terugschrikt ook telefoon- en dataverkeer van bevriende naties, waaronder Duitsland en Frankrijk, af te luisteren.

Inmiddels heeft het Franse high-techbedrijf Thales een techniek ontwikkeld die niet zou kunnen worden gekraakt. Politiek of anderszins gevoelige onderwerpen moeten de Fransen dus voortaan via hun 'Thales-mobieltje' met elkaar bespreken.
Onbekend is of de Franse overheid Thales heeft verzocht daar toch ook maar een, alleen voor de Franse geheime dienst toegankelijk, achterdeurtje in aan te brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden