Frankrijk verbiedt moslim-kranten

PARIJS (AFP, Reuter) - Frankrijk heeft de strijd tegen aanhangers van het Algerijnse Islamitisch Reddingsfront (FIS) gisteren verder aangescherpt met een verschijningsverbod voor vijf islamitische kranten.

In een decreet, uitgevaardigd door het ministerie van binnenlandse zaken, staat dat “het karakter” van de bewuste kranten de openbare orde verstoort vanwege de “krachtig anti-westerse en anti-Franse toon en de oproepen tot terrorisme”. Het gaat om de kranten Al-Ansar, Al-Ribat, Al-Djihad, Al-Fath Al-Moubine en Front islamique du salut - armée islamique du salut. Drie van de vijf verschijnen in het Arabisch. Het verbod is onderdeel van de scherpe veiligheidsmaatregelen die Frankrijk heeft genomen na dreigementen van het Leger van Islamitische Redding (AIS). De militaire arm van de in Algerije verboden politieke beweging verklaarde Frankrijk de oorlog na de arrestatie van zeventien sympathisanten van de FIS in het plaatsje Folembray. De aanhoudingen volgden, nadat vorige week in een woonwijk van Algerijnse hoofdstad, Algiers, vijf Fransen bij een aanslag van moslim-fundamentalisten waren gedood.

Uit angst voor aanslagen in Frankrijk worden er voortdurend controles uitgevoerd op personen en auto's en stations en ambassades staan onder permanente bewaking. Bij controles van de afgelopen dagen zijn nog eens 36 Algerijnen aangehouden. Daarmee komt het aantal arrestaties op 109. De meesten van hen verbleven illegaal in het land en zijn inmiddels aan de justitie overgedragen voor vervolging. In Lille werd maandag een 24-jarige Algerijnse student opgepakt, die fundamentalistische pamfletten bij zich droeg.

De rector van de moskee van Parijs, Dalil Boubakeur, heeft na de aanslag in Algiers gezegd te vrezen voor een terugkeer naar “het klimaat van de Algerijnse oorlog” van 1954-'62. In een interview met de krant Le Monde zei Boubakeur, die tevens voorzitter is van de overkoepelende moslimraad van Frankrijk, bang te zijn dat Frankrijk nu “in iedere moslim een mogelijke terrorist ziet”. Boubakeur denkt dat de nog breekbare relatie tussen de moslimgemeenschap en de Franse samenleving weer onder grote druk zal komen te staan.

De Franse regering beloofde dit weekeinde dat de opgepakte Algerijnen niet naar hun geboorteland zullen worden teruggestuurd, als blijkt dat zij daar gerede kans lopen vervolgd te worden. Als er andere, veilige landen zijn die hen willen opnemen, dan mogen FIS-leden die niet voor de rechter hoeven te verschijnen, uit Frankrijk vertrekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden