Frankrijk vaakst doelwit jihadistische aanslag

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Westen is in de afgelopen vijftien jaar 112 keer doelwit geweest van een jihadistische aanslag. Van alle aanslagen vond 70 procent plaats in vier landen: Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Van alle westerse landen werd Frankrijk veruit het vaakst getroffen.

Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoek 'Doelwitten in beeld', een onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) naar jihadistische aanslagen. Hierin geeft de dienst een overzicht van het aantal aanslagen, de geografische spreiding, welke doelwitten veel en weinig zijn getroffen, verschillen tussen landen onderling en de middelen waarmee de aanslagen werden gepleegd.

Opvallend is dat van de 112 aanslagen die tussen 2004 en 2018 zijn gepleegd, driekwart plaatsvond in de afgelopen vijf jaar. Dit hangt volgens de AIVD samen met de opkomst van Islamitische Staat (IS) en hun oproepen aan sympathisanten om aanslagen te plegen. Deze week is het vijf jaar geleden dat IS de eerste aanslag pleegde op Europese bodem.

De overgrote meerderheid van de aanslagen was gericht tegen een makkelijk benaderbaar doelwit, waar geen of weinig beveiligingsmaatregelen aanwezig waren. Een derde vond plaats op vrij toegankelijke locaties, waar willekeurige voorbijgangers of aanwezigen het slachtoffer werden.

Bij vier op de tien aanslagen werd een steekwapen gebruikt, bij een kwart werd gebruik gemaakt van explosieven en bij een kwart was een vuurwapen het aanslagmiddel. In de afgelopen vijf jaar nam het gebruik van explosieven af, terwijl steekwapens en voertuigen juist vaker werden gebruikt.

Lees ook:

Informatie van de AIVD, wat moet je ermee?

De AIVD zegt ernaar te streven zo transparant mogelijk te zijn. In de wereld van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kun je daar niet te veel van verwachten.Het gros van de informatie is geheim en de onderbouwing van de soms stevige boodschap beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden