Frankrijk twijfelt aan liefde van Johnny voor de Belgen

Een van Frankrijks meest geliefde zonen, de 62-jarige rockster Johnny Hallyday, wil Belg worden. Kwestie van belastingklimaat of sentiment?

door Paul-Kleis Jager

Jarenlang dacht Hallyday - in 1943 geboren als Jean-Philippe Smet, zoon van een Parijse mannequin en een Brusselse circusartiest - dat hij Fransman én Belg was.

Nu zou dat ook zonder meer het geval zijn. Maar Léon Smet, Johnny's vader die al snel de kuierlatten nam, was bij zijn geboorte nog niet gescheiden van zijn vorige echtgenote. Hij kon zijn zoon volgens de toen geldende regels niet erkennen.

Johnny wil dit onrecht uit het verleden goedmaken, zo liet de Belgische ambassadeur Pierre-Dominique Schmidt in Parijs deze week handenwrijvend weten.

Want de annexatie van een beroemdheid van zijn kaliber - in de afgelopen 45 jaar was Johnny goed voor 100 miljoen verkochte albums - is een mooie lange neus naar Frankrijk, dat al zo vaak goede sier maakte met andere Grote Belgen, zoals Jacques Brel en Georges Simenon.

Als de procedure is afgerond, zal Johnny zijn Franse paspoort moeten inleveren, want een dubbele nationaliteit zit er opnieuw niet in.

In Frankrijk overheerst scepsis over het nieuws. Is Johnny niet gewoon op de vlucht voor de fiscus? Ruim tweeduizend rijkaards, wie de familie Vuitton (van de luxe lederwaren) en Mullier (Decathlon) gingen hem al voor.

Johnny, die deze week hoorde dat justitie er definitief van af ziet hem te vervolgen voor verkrachting, ontkent.

Hij blijft op zijn landgoed met bioscoopzaal onder de rook van Parijs wonen en belasting betalen. Zijn naturalisatie is een opération de coeur volgens Schmidt, een emotionele kwestie dus.

Wat dit precies inhoudt is niet duidelijk - de robuuste, matig articulerende rocker is een man van weinig woorden en heeft zich er nog niet echt over uit gelaten. Maar het zou kunnen dat hij zich met het Belgisch staatsburgerschap wil verzoenen met zijn in 1989 overleden vader, een zonderlinge, clochard-achtige verschijning.

Johnny vertelde enkele jaren geleden de bevriende schrijver Daniel Rondeau over de tristesse van zijn 'enige, echte ontmoeting' met Léon. Het was de dag van zijn begrafenis en hij was de enige aanwezige.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden