Kanaaldrama

Frankrijk trekt uitnodiging VK voor overleg migrantenkwestie in

De Britse premier Boris Johnson (links) en de Franse president Emmanuel Macron begin deze maand tijdens de VN-klimaattop in Glasgow. Beeld EPA
De Britse premier Boris Johnson (links) en de Franse president Emmanuel Macron begin deze maand tijdens de VN-klimaattop in Glasgow.Beeld EPA

De Franse minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken trekt de uitnodiging voor zijn Britse ambtsgenoot voor een internationaal overleg over migranten die via het Kanaal vanuit Frankrijk naar Groot-Brittannië reizen in. De reden hiervoor is een “teleurstellende” brief die de Britse premier Boris Johnson over de kwestie heeft geschreven.

De Franse en Britse leider en ministers van beide landen hebben al meerdere voorstellen gedaan om een herhaling te voorkomen van het drama in het Kanaal waarbij woensdag zeker 27 mensen om het leven kwamen. De op Twitter gepubliceerde brief was gericht aan de Franse president Emmanuel Macron. Daarin stelde Johnson nieuwe maatregelen tegen de illegale migratie voor. Ook vroeg hij Frankrijk migranten na hun oversteek weer terug te nemen. Darmanin omschrijft de brief volgens persbureau AFP als “teleurstellend” en stelt dat het openbaar maken van de inhoud het “alleen maar erger maakt”.

Het overleg vindt zondag plaats in Calais, waar veel migranten aan hun reis naar Engeland beginnen. Darmanin heeft de uitnodiging aan zijn Britse collega Priti Patel ingetrokken, maar de ontmoeting met vertegenwoordigers van België, Nederland, Duitsland en de Europese Commissie gaat door. Het Verenigd Koninkrijk hoopt dat Darmanin zijn besluit terugdraait. “Geen natie kan dit alleen aan, dus ik hoop dat de Fransen het zullen heroverwegen”, aldus transportminister Grant Shapps tegen BBC News.

Ook Macron heeft kritiek op de brief. De president is naar eigen zeggen verrast en vindt het ongepast dat Johnson met een openbare brief op Twitter met hem communiceert. Over het overleg van zondag heeft Macron gezegd dat “ministers zich serieus over serieuze vragen zullen buigen met serieuze mensen” en later met de Britten “te zullen zien hoe ze effectief kunnen werken als ze besluiten serieus te zijn”.

De Fransen en Britten vinden van elkaar dat ze te weinig doen om de illegale migratie over het Kanaal tegen te houden. Daarnaast zijn de twee landen al langer verwikkeld in een ruzie die is ontstaan door de brexit. Frankrijk claimt te weinig Britse visvergunningen te hebben gekregen.

Lees ook:
Boris Johnson en Emmanuel Macron bekvechten als schooljongens, maar ze kunnen ook niet zonder elkaar

Frankrijk en Groot-Brittannië kennen een lange geschiedenis van confrontatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden