Frankrijk tergt Belgen met hogere bierbelasting

Tussen België en Frankrijk dreigt een conflict over bier. Als het aan de Belgische Senaat ligt, laat de regering een verhoging van de accijns door Parijs niet over zijn kant gaan.

De senatoren, die benadrukken dat de Fransen hun wijnmakers ontzien, willen dat de regering Di Rupo desnoods protest aantekent bij de Europese Commissie omdat sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Maandag namen ze een motie aan met deze strekking.

60 procent van de Belgische bierproductie is bestemd voor de export, eenderde daarvan gaat naar Frankrijk. De accijns in Frankrijk stijgt met 2 euro 75 naar 6 euro 50 per hectoliter. Dat betekent dat de bierdrinker 5 eurocent voor een glas van 25 cl (een 'demi' in Frankrijk) meer gaat betalen.

Erg zwak vinden de Belgen het volksgezondheidsargument dat de Franse regering in stelling heeft gebracht. "Jongeren gaan zich bij binge drinking (excessief drinken) te buiten aan bier, niet aan wijn", aldus minister van budget Jérôme Cahuzac.

Maar de omstreden biertaks had erger kunnen uitpakken. De Franse senaat verlaagde het percentage eerder deze maand na een intensieve lobby van Franse brouwers.

Hun actie richtte zich vooral op het lot van de kleine brouwerijen, waar Frankrijk er veel van heeft. Van de vierhondervijftig leden van de vereniging 'Brasseurs de France' hebben acht meer dan 200.000 hectoliter per jaar in productie, bijvoorbeeld AB In Bev, Heineken en Carlsberg, eigenaar van het Franse biermerk Kronenbourg.

De kleintjes hebben de politiek op allerlei manieren bestookt, onder andere met een Facebookpagina die 'De laatste slok' heet.

De boodschap was dat de aanvankelijk voorgenomen stijging van de accijns met 160 procent zou leiden tot prijsverhogingen van 20 tot 30 procent. Hierdoor zou het voortbestaan worden bedreigd van de kleine bierbrouwers, die lege flessen lieten bezorgen bij de gedeputeerden.

De belasting moet de Franse staat 360 miljoen euro - aanvankelijk 480 miljoen - opleveren, een bedrag dat ten goede moet komen aan het ziektekostenstelsel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden