Frankrijk stelt aanzetten tot vermagering strafbaar

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het Franse parlement heeft een wet aangenomen die het aanzetten tot extreem vermageren strafbaar stelt. Overtreders riskeren een jaar celstraf of een boete van maximaal 10.000 euro, meldt persbureau AFP. De nieuwe wet is vooral gericht tegen pro-ana websites.

Pro-ana staat voor pro anorexia nervosa. Op de websites bespreken mensen met een eetstoornis, vooral meisjes, wat hen bezighoudt. Ze krijgen tips en trucs om nog meer af te vallen en worden aangespoord om vermageringsmiddelen te kopen. Door de nieuwe wet kan de Franse justitie de pro-ana websites opdracht geven om dergelijke aansporingen weg te halen. Als dat niet gebeurt, volgt nu dus vervolging.

De aangenomen wet is een aanpassing van een eerder initiatief van parlementslid en neuroloog Olivier Véran om modellenbureaus te verbieden die werken met superdunne modellen. Véran pleitte voor een wet die een einde zou maken aan het inhuren van 'extreem dunne modellen van wie het gewicht mogelijk een gevaar vormt voor hun gezondheid'. Op de catwalk zouden alleen modellen met een gezond BMI (Body Mass Index) mogen verschijnen, in plaats van gevaarlijk dunne modellen.

Medische verklaring met BMI
Als de wet er zou komen, moesten modellenbureaus modellen gaan vragen naar een medische verklaring met vermelding van hun BMI. Een model moest minstens 18 jaar oud zijn en met een lengte van 1.75 meter minstens 55 kilo wegen. Als het BMI te laag zou zijn en het model toch werd ingezet, riskeerden de bureaus een geldboete of een gevangenisstraf.

Dit bleek in de praktijk echter moeilijk te controleren, waardoor het wetsvoorstel is aangepast en beperkt tot een verbod op het aanzetten tot ernstige vermagering. Met de nieuwe wet hoopt Frankrijk een nieuwe stap te zetten in de strijd tegen anorexia.

In Frankrijk zijn er naar schatting 30.000 tot 40.000 mensen die kampen met de eetstoornis anorexia. 90 procent van de patiënten is vrouw. In Nederland worden pro-ana websites veelal vergezeld met een waarschuwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden