Frankrijk slaat slag met vangst 'grote vis' Eta

BORDEAUX (AFP, Reuter) - De Franse politie heeft gisteren een grote slag geslagen met de arrestatie van de 'nummer 3' van de Baskische afscheidingsbeweging Eta. Direct bij zijn aanhouding nabij Bordeaux zei José-Luis Urrusolo Sistiaga tegen de politie: “U heeft een grote vis te pakken. Ik ben een belangrijk lid van de Eta.”

Dankzij de Franse actie Vigipirate, bedoeld om aanslagen van de radicale Algerijnse Gia tegen te gaan, werd de Bask aangehouden. Urrusolo Sistiaga (39), bekend als 'Joseba' of 'El Largo' en als de 'terrorist met de duizend gezichten', probeerde met zijn auto te ontkomen toen de politie hem bij een routinecontrole tot stoppen dwong. Hij raakte van de weg en werd ingerekend. Hij was in het bezit van een pistool en valse identiteitspapieren.

Urrusolo Sistiaga zou Julian Atxurra Egurola ('Pototo') hebben opgevolgd na diens arrestatie in juli vorig jaar. Hij was in de jaren '80 lid van het gevreesde Madrid-commando en van het reizend commando van de Eta. 'Joseba', die al 20 jaar lid is van de Eta, was betrokken bij verscheidene aanslagen waarbij 18 doden en zo'n 100 gewonden vielen.

In 1987 vluchtte hij naar Frankrijk. Een jaar later keerde hij terug naar Madrid om daar de ontvoering van de industrieel Emiliano Revilla op touw te zetten. Na enkele acties in Barcelona in '91 en '92 vluchtte 'Joseba' naar Venezuela. Enkele maanden later dook hij weer op in Frankrijk waar hij recruten voor de Eta ging opleiden en zorgde voor de logistieke organisatie van de beweging.

Intensief De Spaanse regering is Frankrijk zeer dankbaar voor de vangst. De twee landen werken intensief samen in de strijd tegen de Eta, die vaak vanuit Frans Baskenland opereert. Afgelopen dinsdag werd nog de ex-'nummer 2' van de Eta, Josu Arkaus Arana, alias 'Josu de Mondragon' vanuit Frankrijk naar Spanje uitgewezen. In Frankrijk en Spanje zijn in een jaar tijds een honderdtal Eta-terroristen opgepakt. Een dergelijke score is niet meer voorgekomen sinds in het Zuidwest-Franse Bidart in 1992 de leiding van de Eta werd ontmanteld.

Op 29 mei 1996 werd op het Parijse vliegveld Roissy Maria Nagore Mugica gearresteerd. Zij was verantwoordelijk voor 15 aanslagen tussen 1990 en 1993. Op 23 juli viel Julian Achurra Egurrola, alias 'Pototo', de oud nummer 3 in handen van de politie. Zijn arrestatie leidde dezelfde dag tot de aanhouding van de Frans-Baskische nummer 1 Daniel Derguy. Op 19 november liep in Bordeaux Juan Maria Insausti Mugivca, alias 'Karpov', tegen de lamp. En vier dagen later kreeg de Franse politie in Bayonne Juan Luis Aguirre Lete, alias 'Isuntza' te pakken. Deze had opdracht gegeven tot de moord op de Spaanse koning Juan Carlos in augustus 1995. Een aanslag die werd verijdeld door een gezamenlijke actie van de Spaanse en Franse politie.

De Spaanse minister van binnenlandse zaken Mayor Oreja voorspelt dat de Eta over zeven jaar niet meer bestaat. De Eta verkeert volgens hem in staat van ontbinding door de radicalisatie en 'verhoering' van de organisatie. Madrid houdt op korte termijn rekening met een verheviging van Eta-acties als reactie op de arrestaties.

Gisteren was het precies een jaar geleden dat de Eta in het Baskische Pamplona een cipier ontvoerde. De Eta houdt ook nog sinds november een zakenman vast. De meeste ontvoerden worden doorgaans weer vrijgelaten nadat losgeld is betaald. Negen van de 70 ontvoeringen eindigden in executie van de ontvoerde. De Eta heeft al zo'n 760 doden op zijn geweten sinds het de wapens opnam tegen het Spaanse gezag in 1968.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden