Frankrijk: samenwerking met Syrisch leger is optie

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius was gisteren in Moskou op bezoek bij zijn Russische collega Sergej Lavrov. Beeld ap
De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius was gisteren in Moskou op bezoek bij zijn Russische collega Sergej Lavrov.Beeld ap

Het is niet langer uitgesloten dat Frankrijk in de strijd tegen Islamitische Staat samenwerkt met het Syrische leger. Dat zei Laurent Fabius, de Franse minister van buitenlandse zaken, vanochtend.

redactie internet

Fabius vergezelde gisteren de Franse president François Hollande naar Moskou, waar zij een gesprek hadden met president Poetin. Hollande probeert een wereldwijde coalitie smeden tegen Islamitische Staat (IS) als vergelding voor de aanslagen in Parijs. Eerder deze week sprak hij daarom al met de Amerikaanse president Obama, de Britse premier Cameron en de Duitse bondskanselier Merkel.

Tegen RTL-radio zei Fabius vanochtend dat de strijd tegen IS ook op de grond moet worden opgevoerd. "Grondtroepen zullen niet die van ons zijn, maar dat kunnen wel Syrische strijders zijn van het Vrije Syrische Leger, uit soennitische Arabische landen en, waarom niet, troepen van het Syrische regime, en de Koerden uiteraard", aldus de Franse minister.

Ommezwaai
Fabius leek daar een ommezwaai te maken, want tot nu toe sloten de Fransen een samenwerking met het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad uit. Maar een medewerker van Fabius nuanceerde diens woorden kort daarop. Er kan pas sprake zijn van samenwerking met het Syrische leger als een politiek transitie een nieuwe eenheidsregering aan de macht heeft gebracht in Syrië, aldus de medewerker. "Fabius stelt dat deze transitie dringend en noodzakelijk is."

Frankrijk en veel andere westerse landen dringen hier al langer op aan, maar Rusland houdt Assad als een van zijn weinige bondgenoten in het Midden-Oosten liever in het zadel. Uit de bombardementen die Rusland tot nu toe heeft uitgevoerd in Syrië blijkt dit ook. Die waren vooral gericht tegen de oppositionele Syrische strijdgroepen die al langer tegen Assad vechten, en nauwelijks tegen IS.

Struikelblok
De positie van Assad blijft daarom het grote struikelblok. President Obama zei begin deze week dat Russische steun bij de strijd tegen IS "enorm nuttig" zou zijn, maar dat samenwerken onmogelijk is zolang de Russen Assad blijven steunen. De VS verwijten Assad dat hij zijn land in chaos heeft gestort en de omstandigheden te hebben gecreëerd die de opkomst van IS mogelijk hebben gemaakt. Ook Hollande zei toen dat Poetin zich eerst "volledig moet committeren" aan de politieke transitie in Syrië.

Terugblikkend op Hollandes rondreis deze week zei Fabius dat "er een punt is waarover iedereen het eens is, en dat is het vernietigen van IS". Hij noemde dat "vooruitgang", maar ook uit de reactie van het Kremlin vanochtend blijkt dat een deal over samenwerking met Moskou nog ver weg is.

Het Kremlin legt daarvoor de schuld bij de westerse landen. Volgens Kremlin-woordvoerder Peskov zijn "onze partners op dit moment helaas nog niet klaar om in het formaat van een coalitie samen te werken".

Kaart
Poetin heeft volgens Fabius wel een concessie gedaan op het punt van de aanvallen om de gematigde Syrische oppositie. "Hij heeft ons gevraagd om een kaart waarop staat ingetekend waar de strijdgroepen zitten die niet terroristisch zijn en vechten tegen Islamitische Staat. Hij beloofde hen niet te zullen bombarderen zodra we die kaart hebben aangeleverd", zei Fabius.

Hoewel de minister de grootschalige inzet van Franse grondtroepen uitsluit, overweegt hij wel speciale commandotroepen in te zetten om lokale strijdgroepen van de Syrische oppositie te ondersteunen. De Verenigde Staten deden dit al eerder.

Fabius wilde er verder weinig over kwijt, omdat speciale troepen in de regel in het geheim opereren. "We kunnen ze sturen zonder dat mee te delen, en als we ze sturen zal het een klein aantal zijn."

Volgens de Franse minister ligt de prioriteit nu bij de bevrijding van Raqqa, de stad in Syrië die IS tot zijn hoofdstad heeft uitgeroepen. "Dat is het zenuwcentrum waar de aanvallen, met name die in Frankrijk, zijn gepland."

De Russische president Poetin en zijn Franse ambtgenoot Hollande discussiëren met elkaar in Moskou, na een gezamenlijke persconferentie gisteren. Beeld EPA
De Russische president Poetin en zijn Franse ambtgenoot Hollande discussiëren met elkaar in Moskou, na een gezamenlijke persconferentie gisteren.Beeld EPA

Poetin wil Turkse president niet spreken

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft om een ontmoeting gevraagd met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, meldde het Kremlin vanochtend. Die ontmoeting zou moeten plaatsvinden in de marge van de klimaatconferentie in Parijs, die maandag begint.

De twee staatshoofden staan lijnrecht tegenover elkaar nadat Turkije dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de grens met Syrië.

"Een voorstel van Turkse zijde voor een ontmoeting op het niveau van de staatshoofden is naar de president gebracht'', zei de Kremlin-woordvoerder vrijdagochtend. "Meer kan ik niet zeggen.''

Maar een paar uur later werd duidelijk dat Poetin de Turkse leider weigert te ontmoeten. Als reden gaf de Rus dat Erdogan tot nu toe weigert verontschuldigingen aan te bieden.

"We zien de Turkse onwil om gewoon excuses aan te bieden voor het incident met het vliegtuig'', aldus Poetins zegsman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden