Frankrijk rekent af met blingblingtijdperk

Het verlies van rechts in Frankrijk bij de gemeenteraadsverkiezingen is vooral het verlies van president Sarkozy. Maar de president zal zijn politiek niet aanpassen.

Slechte peilingen waren er al een tijd, maar nu krijgt Nicolas Sarkozy dan echt, tien maanden na zijn eclatante overwinning bij de presidentsverkiezingen, een nederlaag te verwerken die telt. De socialistische oppositie veroverde zondag bij lokale verkiezingen grote steden in de provincie als Straatsburg en Toulouse, en ook een hele serie kleinere verschoten van kleur: Caen, Amiens en Blois. De links-rechtsverdeling staat nu op 49,5 procent voor links en 47,5 procent voor rechts.

En ook al bleef Marseille, de tweede stad van het land, behouden voor de UMP van Sarkozy, en was het aantal thuisblijvers (35 procent) groot, er is niemand die in de uitslag geen afwijzing ziet van de president zelf. Want terwijl het met de waardering voor zijn premier en zijn ministers eigenlijk wel goed zit, daalde de ster van Sarkozy alleen maar.

Dat heeft iets te maken met de haperende economie en de bescheiden of uitblijvende resultaten van zijn eerste maatregelen. Maar vooral met de persoon van Sarkozy, die le président bling bling is gedoopt. De vele rijke en invloedrijke vrienden, zijn rusteloze en soms zelfs bruuske stijl, zijn wervelwindromance met oud-topmodel Carla Bruni, de verhalen over een trouwring van 20.000 euro van Christian Dior en een Rolex van 5.000 euro, het past allemaal slecht bij de functie van staatshoofd, vinden de meeste Fransen.

’Dit loopt niet goed af’, zo heet een net verschenen boek over Sarkozy dat deze stemming goed weergeeft: Sarkozy zelf siert met spiegelende Ray Ban in een stoere pose de cover. „Ik heb op Sarkozy gestemd”, schrijft de Gaullistische ex-politicus François Léotard op de achterflap. „Maar sinds die dag slaap ik slecht.”

Om dat onbehagen weg te nemen, zal het in de eerste plaats presidentiëler moeten. De eerste wijzigingen in de marketingstrategie zijn al een tijdje zichtbaar. Zo is van Carla Bruni niet veel meer vernomen en staan er deze week ceremoniële optredens op het programma: de herdenking van de dood van de laatste frontsoldaat uit de Eerste Wereldoorlog, Lazare Ponticelli, een plechtigheid in de Haute-Savoie voor de gevallenen van het verzet en de tewaterlating van een nieuwe atoomonderzeeër.

Bij zijn herovering van de publieke opinie heeft hij als voordeel dat er pas in 2012 nieuwe presidentsverkiezingen zijn. Dan pas kunnen de socialisten proberen voor het eerst in 24 jaar de belangrijkste stembusstrijd te winnen. Tot die tijd beschikt Sarkozy over een ruime meerderheid in het parlement die hij wil gebruiken om het land te hervormen.

Links probeert de uitslag van dit weekeinde te gebruiken om die dadendrang te beteugelen. De ’boodschap van de Fransen’ komt volgens de leider van de socialistische PS, François Hollande, verder vooral neer op meer koopkracht. Hollande pleitte ’voor een onmiddellijke verhoging van het minimumloon en de kleine pensioenen’.

Alleen zal aan de plannen om Frankrijk een liberaler aanzien te geven niets veranderen, zo liet Sarkozy’s premier François Fillon weten. „Hier vallen geen landelijke lessen uit te trekken”, aldus Fillon, die meer inspanningen beloofde ’in de strijd tegen de werkloosheid en de koopkracht’. Volgens Fillon duidde de uitslag eerder zelfs nog op ongeduld bij de kiezers: het hervormen gaat niet snel genoeg.

De strijd om de macht bij de socialisten krijgt intussen een nieuwe impuls. De winst is een opsteker voor partijleider Hollande, maar hij moet rekening houden met de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, die een ruime overwinning boekte in de hoofdstad. En dan is er ook nog de ex-partner van Hollande, Ségolène Royal. Op een congres in de herfst moet duidelijk worden wie de uitdager van Sarkozy wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden