Frankrijk pleit voor meer steun in Aleppo

De al-Kalasa streek in Aleppo, gefotografeerd op 28 oktober 2014 door KARAM AL MASRI Beeld afp
De al-Kalasa streek in Aleppo, gefotografeerd op 28 oktober 2014 door KARAM AL MASRIBeeld afp

Islamitische Staat lijkt opnieuw op te rukken bij Aleppo, een van de grootste steden van Syrië. Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, riep vandaag met een commentaar in Le Figaro de internationale coalitie op om de stad te redden.

Aleppo, voorheen het economische centrum van Syrië, is al langer zo goed als afgesloten van de buitenwereld. Sinds 2012 is de stad het strijdtoneel van verzet tegen het regime van Assad. De stad wordt stelselmatig gebombardeerd en is bijna volledig omsingeld door de troepen van Assad. De dictator probeert het verzet van onder andere het Vrije Syrische Leger te breken door alle wegen naar voorzieningen af te snijden.

Oppositie steunen
Er is inmiddels bijna geen voedsel meer, en het wordt steeds kouder in Aleppo. Vermoedelijk is Assad van plan deze winter de stad te veroveren. Een miljoen inwoners zijn al gevlucht, maar ruim 300.000 bewoners zitten nog in het centrum. En nu lijkt IS ook die kant op te komen.

Volgens Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is Aleppo "het bolwerk van de oppositie", en hij roept daarom de internationale gemeenschap op de "oppositie te steunen en de burgerbevolking te beschermen."

Tweesporenbeleid
Het Vrije Syrische Leger vecht al ruim twee jaar tegen het regime van Assad en pleit, net als Turkse president Erdogan, voor een tweesporenbeleid, waarbij zowel Assad als IS aangepakt worden.

The Washington Post stelt vandaag dat Assad en IS uiteindelijk hetzelfde doel nastreven: het vernietigen van de kleine oppositie. Vanuit dat punt is het voor beide partijen cruciaal dat Aleppo, vooralsnog de enige stad met een enigszins politiek alternatief binnen Syrië, veroverd wordt.

Internationale steun
De bewoners van Aleppo zijn volgens Fabius hoe dan ook ten dode opgeschreven, door bommen van Assad of door terreur van de IS, als de internationale coalitie niet ten hulp schiet. Fabius zegt in zijn commentaar in Le Figaro dat Assad Aleppo liever in de handen van IS ziet komen dan van het Vrije Syrische Leger en benadrukt het belang van steun vanuit het westen.

De oproep van Fabius komt slechts drie dagen na het bezoek van Turkse president Erdogan aan president Hollande in Parijs, waarin de Erdogan pleitte voor versterking in de strijd tegen IS en Assad.

De Turkse president hekelde de huidige focus van de coalitie op Kobani, en benadrukte dat op meer plekken in Syrië versterking nodig is. Frankrijk sloot eerder nog bombardementen op Syrisch grondgebied uit en heeft vooralsnog geen extra hulp toegezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden