Frankrijk mag ook miljarden geven aan noodlijdend Bull

Van onze correspondent BRUSSEL - De Europese Commissie stemt in met een miljardensteun voor de Franse computerproducent Bull. De omvangrijke steun zal de concurrenten van Bull niet benadelen, zegt Brussel. Integendeel, zij zullen er wel bij varen.

Naar een beslissing over Bull werd reikhalzend uitgekeken, omdat de steun aan Bull omvangrijk is, in totaal een kleine vier miljard gulden, en omdat Bull gevestigd is in Frankrijk, een land dat een rijke historie heeft als het gaat om staatssteun aan ondernemingen.

Hoewel Bull grotendeels in handen is van de Franse overheid - NEC en IBM hebben niet meer dan 10 procent van het kapitaal in handen - mag de grootaandeelhouder niet doen wat hij wil.

De Franse overheid injecteerde vorig jaar al zo'n 800 miljoen om de verliezen en de oplopende schulden van Bull te dekken, dit jaar zou daar een steun van bijna drie miljard gulden op volgen. De Europese Commissie stak daar echter een stokje voor, omdat zij vermoedde dat die steun zou botsen met de Europese wetgeving.

Van staatssteun is zeker sprake, concludeerde de Europese Commissie gisteren. Een private eigenaar zou dergelijke kapitaalinjecties in Bull niet voor zijn rekening nemen; hij zou er nauwelijks rendement van hoeven verwachten. Bovendien staat Bull er zo slecht voor dat de onderneming dergelijke sommen niet zelf op de kapitaalmarkt bijeen kan halen.

De kapitaalinjectie van de Franse overheid komt dus neer op staatssteun. Maar, concludeert de Europese Commissie, ongeoorloofd is die steun niet.

Fabrieken dicht

De omvangrijke staatssteun gaat gepaard met een herstructurering van de computerbouwer. Bull bracht het aantal divisies terug tot zeven, verlaagde de loonkosten en de administratieve uitgaven en sloot twee fabrieken, één in Frankrijk en één in de Verenigde Staten. Bij een dergelijke herstructurering mag een overheid bijspringen. Frankrijk schendt hier de Europes wetgeving niet.

Bovendien verstoort de staatssteun de markt niet. De computerindustrie kampt niet met een overcapaciteit. De jonge gloriejaren zijn misschien voorbij, maar de markt is nog altijd groeiende. Het aandeel van Bull op de Westeuropese markt is beperkt. Het bedrijf had in 1993 een omzet van 9 miljard gulden. Op een totale Westeuropese markt van ongeveer 200 miljard gulden komt dat neer op een marktaandeel van minder dan 5 procent.

De Europese Commissie wilde details van de herstructureringsplannen van Bull niet vrijgeven, maar concludeerde gisteren dat de concurrenten er niet door benadeeld worden. Bull beperkt zijn activiteiten. Omzet en marktaandeel van de Franse onderneming zullen daardoor dalen. Voor de concurrenten is dat alleen maar gunstig, zo redeneert Brussel.

Het is zeer de vraag of die concurrenten daar ook zo over denken. De Commissie wordt scherp in de gaten gehouden, zeker wanneer het gaat om steun van de Franse overheid. Brussel stemde onlangs in met een miljardensteun aan Air France. Die beslissing zal voor het Europees Hof worden aangevochten, onder meer door de KLM en British Airways. Volgens de twee staat de omvang van de steun (6,6 miljard gulden) in geen verhouding met de beperkte eisen van de Commissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden