Frankrijk krijgt hypotheekrenteaftrek

De nieuwe president Sarkozy houdt woord. Woningeigenaren kunnen hun hypotheeklasten gaan aftrekken.

Van onze redactie buitenland

Terwijl het in Nederland modieus is om te praten over beperking van hypotheekrenteaftrek, gaat de nieuwe Franse regering juist de andere kant op: Frankrijk introduceert voor het eerst de mogelijkheid voor huiseigenaren hun rentekosten af te trekken van de belasting.

Na dagen van onduidelijkheid waarin diverse ministers uitspraken deden over het heikele onderwerp, hakte president Nicolas Sarkozy dinsdagavond de knoop door. ,,Ik wil een Frankrijk van huiseigenaren. De aftrek zal gelden vanaf de dag dat de wet ingaat, en geldt voor alle lopende leningen”, aldus Sarkozy op een bijeenkomst in Le Havre.

Eerder was gespeculeerd dat alleen toekomstige eigenaren gebruik konden maken van de aftrek. Frankrijk telt 57 procent huizenbezitters, een cijfer dat Sarkozy omhoog wil krijgen om de economie te stimuleren en werkloosheid te bestrijden.

De socialistische presidentskandidaat Ségolène Royal vreest voor een ’explosie van onroerend-goedprijzen’, aangezien de prijzen in de afgelopen zeven jaar al verdubbeld zijn. Naar verwachting kost de maatregel de staat tot vijf miljard euro.

Een groot verschil met Nederland is de bovengrens van de aftrek. Volgens minister van financiën Eric Woerth zal er een maximum zijn van 20 procent. Wie in Nederland onder het toptarief van 52 procent valt, kan ook tot in die schijf hypotheekrentekosten aftrekken.

Bovendien denkt het ministerie aan een beperking van het aantal jaren dat een eigenaar kosten kan declareren. Vijf, zeven of tien jaar, tegen de Nederlandse dertig jaar.

De komende maand beslist de ministerraad over de definitieve invulling van het plan, zoals welke categorieën kopers in aanmerking komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden