Frankrijk klaagt over domeinnamen .wine en .vin

De stand van Frankrijk Vinexpo, een beurs in Hong Kong. Beeld afp
De stand van Frankrijk Vinexpo, een beurs in Hong Kong.Beeld afp

Frankrijk heeft de aanval geopend op de Amerikaanse organisatie die de benaming van internetadressen regelt. Door extensies als .wine en .vin toe te staan wordt het volgens de Fransen te makkelijk om de restricties aan geografisch gebonden benamingen, zoals champagne, te overtreden, meldde de Britse krant Financial Times.

Redactie

Parijs richt zijn pijlen op de Amerikaanse organisatie Icann, die onder meer verantwoordelijk is voor het maken en toewijzen van domeinnamen voor websites. Die organisatie staat nu nog onder controle van de Amerikaanse overheid, maar die heeft aangegeven vanaf volgend jaar van die verantwoordelijkheid af te willen. Volgens Frankrijk moet er nu een internationale conferentie komen over de hervorming van de organisatie.

Frankrijk zou bij de Europese Commissie al hebben gedreigd dat de klachten over de domeinnamen de onderhandelingen tussen Europa en de VS over een nieuw vrijhandelsverdrag in gevaar kunnen brengen. Daarbij willen Frankrijk en andere Europese landen vasthouden aan restricties op geografisch bepaalde merken als champagne, roquefort en parmaham.

De Fransen willen dat Icann, dat staat voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, onder internationaal toezicht komt te staan. Nationale overheden zouden daarbij een belangrijke stem moeten krijgen in het beleid ten aanzien van bijvoorbeeld de toewijzing van domeinnamen. Dat beleid is volgens Parijs nu volkomen ondoorzichtelijk.

Icann besloot enkele jaren geleden veel restricties op domeinnamen te laten vervallen. Sindsdien zijn zo'n 300 nieuwe extensies goedgekeurd, zoals .beer en .london. Dit beleid stuit op verzet van bedrijven, die vrezen veel geld kwijt te zijn aan opkopen van internetadressen in nieuwe domeinen. Anderen vrezen juist dat generieke termen onder controle komen van één bedrijf. Zo strijden er volgens FT momenteel 13 partijen, waaronder Google en Amazon, om het domein .app.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden