Frankrijk kan radicale katholieken en imams preventief oppakken

Deelnemers aan een protest tegen de invoering van het homohuwelijk, vorige maand in Parijs. De betoging was georganiseerd door de orthodox-katholieke organisatie Civitas.Beeld AFP

Hoe voorkomt een overheid dat radicale gelovigen de daad bij het woord voegen en geweld gebruiken? Franse autoriteiten wachten niet meer totdat het te laat is. Burgers die mogelijk een gevaar vormen kunnen preventief worden opgesloten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt radicalen (zeker in vergelijking met andere Europese overheden) al actief in de gaten, maar gaat voortaan een stap verder.

Wie kenmerken van een 'religieuze pathologie' vertoont en dus op 'ziekelijke' wijze gefascineerd is door een bepaalde godsdienst mag rekenen op bijzondere interesse van de Franse inlichtendiensten. Radicale imams kunnen worden uitgezet. Groepen met extreme opvattingen kunnen straks op gezag van de staat ontbonden worden.

Overheid 'gaat geen meningen bestrijden'
De maatregel is niet in het leven geroepen op 'met geweld meningen te bestrijden', haastte binnenlandminister Manuel Valls zich dinsdag te zeggen. Wel lijkt het erop dat de overheid een taak voor zichzelf ziet weggelegd bij het behandelen van dergelijke 'religieuze pathologie'.

Het moet helpen om religieuze incidenten als die van afgelopen maart te voorkomen. In maart vermoordde een Franse radicale moslim drie soldaten en vier joden.

'Extremisme is een belediging voor de republiek'
Ook radicale christenen en joden zullen volgens Reuters worden gescreend. Het extreemrechtse Civitas geniet al enige tijd bijzondere interesse van de inlichtingendiensten. De rooms-katholieke organisatie trekt regelmatig fel van leer tegen wat ze beschouwt als aanvallen op het christendom en zou zich begeven op de grenzen van het toelaatbare.

'Extremisme is een belediging voor de republiek', meent Valls. Niet alleen radicale moslims en ultra-orthodoxe joden, maar ook extreem traditionalistische katholieken en creationisten (christenen die de evolutiehtheorie afwijzen) houden zich volgens hem bij voorkeur afzijdig van de samenleving. Daarmee plaatsen ze hun religieuze dogma's boven de wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden