Analyse

Frankrijk is vandaag één, zonder Le Pen

President Hollande, hier tijdens een tv-toespraak gisteravond, verzekerde eerder op de dag Marine Le Pen dat haar veiligheid is gegarandeerd tijdens de mars, maar zij weigert te komen. Beeld epa
President Hollande, hier tijdens een tv-toespraak gisteravond, verzekerde eerder op de dag Marine Le Pen dat haar veiligheid is gegarandeerd tijdens de mars, maar zij weigert te komen.Beeld epa

De aanslagen leiden in Frankrijk niet vanzelf tot politieke eenheid. De herdenking van de slachtoffers, vandaag, had het moment kunnen worden waarop tegenstellingen worden overbrugd, of in elk geval tijdelijk opgeschort. Het zal niet gebeuren. Wel kwam er onenigheid over de rol die voor het Front National is weggelegd.

Kleis Jager

Marine Le Pen zal niet meedoen aan de grote 'republikeinse mars' tegen terreur en voor de vrijheid van meningsuiting. Zij kreeg geen uitnodiging van de initiatiefnemers die nog steeds verdeeld zijn over de wenselijkheid van haar komst.

Eergisteren werd Le Pen net als alle andere politieke leiders wel ontvangen door president François Hollande om te spreken over de aanslag op Charlie Hebdo. Hollande verzekerde Le Pen dat haar veiligheid is gegarandeerd als zij wil deelnemen aan de mars. Le Pen heeft het staatshoofd bedankt, maar zal toch niet komen. Want waarom meelopen als zoveel mensen haar Front National (FN) er niet bij willen hebben?

En zo staan de socialisten die de mars organiseren, behoorlijk te kijk. Het wezen van het begrip nationale eenheid - of de noodzaak van een tijdelijk gesloten front -- lijken ze niet te kennen.

'Geen democratische partij'
Le Pen kreeg geen uitnodiging omdat het weekblad Charlie Hebdo een ware guerrilla voerde tegen de familie Le Pen. De omgekomen hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, communist, vond dat het Front National niet aan verkiezingen mocht meedoen, omdat het naar zijn idee geen democratische partij is. Hij tekende ooit een alternatief verkiezingsaffiche van het FN, een grote drol tegen de achtergrond van de nationale driekleur.

De organisator van de mars, François Lamy, oud-staatssecretaris voor achterstandswijken, wil het FN er niet bij hebben omdat Marine Le Pen en de haren zijn multiculturalisme niet delen. "Het FN zet groepen tegen elkaar op en stigmatiseert onze islamitische medeburgers." Dat is, omdat Le Pen onderscheid maakt tussen gewone moslims en radicalen, niet eenvoudig hard te maken.

Een socialistisch kopstuk, anoniem geciteerd in de krant Libération, greep de aanslag openlijk aan voor politieke strijd: "We moeten de kiezers nu juist terugbrengen in democratisch vaarwater en geen podium bieden aan Le Pen." De angst voor Le Pen, die grote kans maakt de kandidaat van links of rechts uit schakelen bij de presidentsverkiezingen van 2017, is groot. Met lede ogen moeten haar vijanden toezien dat de kiezer in haar geen risico voor de democratie ziet.

Uitsluiting
Het resultaat van de polemiek, die futiel is tegen de achtergrond van de moord op meer dan twaalf mensen, oogt niet fraai. De Parti Socialiste (PS) wil niet defileren met het FN, de centrum-rechtse UMP van Nicolas Sarkozy wil wel met de linkse PS maar protesteert nu tegen de uitsluiting van het FN.

Marine Le Pen zal nog nooit zo'n mooie gelegenheid hebben gekregen om zich voor te doen als slachtoffer van de traditionele politiek, klagen nu veel commentatoren en politici. Om aan te geven dat de politiek één pot nat is noemt Le Pen de linkse PS en de rechtse UMP vaak 'UMPS'. Dat idee krijgt vandaag een bevestiging.

Marine Le Pen. Beeld epa
Marine Le Pen.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden