Coronavirus

Frankrijk is boos op farmaceut vanwege verdeling vaccins

Het hoofdkantoor van Sanofi in Parijs.Beeld Reuters

Er is nog lang geen vaccin tegen het coronavirus, maar de discussie over wie er straks als eerste recht op heeft, begint al flink op te laaien.

Zo liet Paul Hudson, topman van de grote Franse farmaceut Sanofi, deze week aan persbureau Bloomberg weten dat de Amerikaanse regering recht heeft op de grootste voorbestelling van vaccins. Die wil immers het meeste investeren in de ontwikkeling.

Dat viel niet in goede aarde bij Franse politici. Die herinnerden de topman er gelijk aan dat Sanofi al jarenlang flinke belastingvoordelen krijgt van de Franse staat. Bovendien, zo zei de Franse president Macron, moet een vaccin straks beschouwd worden als een ‘publiek goed voor de wereld, niet onderhavig aan de wetten van de markt’. 

Dat leek een echo van de open brief die woensdag werd ondertekend door 140 topeconomen en huidige en voormalige wereldleiders, onder wie Jan-Peter Balkenende. Ze pleitten daarin voor een vaccin dat voor iedereen ter wereld vrij beschikbaar is. “Nu is niet de tijd om de belangen van de rijkste bedrijven en regeringen voor de universele noodzaak tot het redden van levens te stellen.” 

Een miljard vaccins per jaar

Naar aanleiding van de verontwaardiging heeft Hudson zijn woorden al afgezwakt. Komende week is hij door Macron op het Elysée ontboden, en mag hij nog eens uitleggen wat hij precies bedoelde.

Hij zal dan ongetwijfeld herhalen waar hij in de vakpers al een tijdje op zinspeelt. Namelijk dat politici eigenlijk niet om hem heen kunnen. Sanofi is de op twee na grootste vaccinmaker ter wereld, en het ging onlangs een samenwerkingsverband aan met GlaxoSmithKline, de grootste. Ze hopen eind 2021 een eigen vaccin te presenteren. 

Ze zijn niet de enigen - er zijn meer dan honderd vaccins in verschillende stadia van ontwikkeling. Maar het ontwikkelen van een vaccin is niet het belangrijkste, vertelde Hudson onlangs aan journalisten: “Laten we eerlijk zijn, om dit op grote schaal te produceren, niet slechts een paar miljoen doses, dat is waar de echte complexiteit zal liggen”. Zijn bedrijf kan dat als een van de weinige; het maakt nu al een miljard vaccins per jaar. En of zijn aandeelhouders weekhartig worden van pleidooien voor een ‘publiek goed voor de wereld’ is zeer de vraag.

Lees ook:

Hoopgevend succes met Brits vaccin. ‘Einde van het jaar? Het zou misschien zomaar kunnen.’

Britse onderzoekers hebben met succes een coronavaccin bij apen getest. Ze hopen het vaccin nog dit jaar op grote schaal bij mensen in te kunnen zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden