Frankrijk haalt adem

TWEE GIJZELINGEN beëindigd Twee broers gedood bij gijzeling drukkerij. Gijzelnemer supermarkt doodt vier bezoekers en komt ook zelf om. BALANS NA DRIE DAGEN Zeker twintig doden na reeks terreurdaden.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Na drie bloedige dagen kan Frankrijk, en heel Europa, de balans opmaken. Met de beëindiging van twee gijzelingen, kwam er gisteren een einde aan een terreurmarathon die woensdagochtend begon met de aanslag op de Parijse redactieburelen van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Aan het slot werden zeker twintig doden geteld: de twaalf mensen die bij Charlie Hebdo door de twee jihadisten Chérif en Saïd Kouachi werden geliquideerd, de politieagente die een dag later op straat werd neergeschoten door (waarschijnlijk) Amedy Coulibaly - een kennis van in ieder geval een van de broers - en vier gijzelaars in een Joodse supermarkt in Parijs die gisteren de dood vonden nadat dezelfde Coulibaly daar was binnengedrongen.

De drie jihadisten zelf kwamen gisteren ook om, bij de simultaan-bevrijdingsacties van de politie in de supermarkt en in de drukkerij in het stadje Dammartin-en-Goële ten noorden van Parijs waar de broers na een achtervolging hun laatste toevlucht hadden gezocht. De twee kwamen schietend het gebouw uit toen de bevrijdingsactie begon. Eerder hadden ze al telefonisch gemeld dat ze als martelaars wilden sterven.

De dood van de drie terroristen ontneemt de geschokte Franse bevolking de kans op een verklaring en een rechterlijk proces. Het blijft daardoor gissen naar de ideologische en militaire training die de drie hebben gekregen. Zeker de twee Kouachi's maakten een zeer professionele indruk toen ze woensdag hun aanval op Charlie Hebdo uitvoerden.

Langzaam wordt wel steeds meer duidelijk over hun terreurverleden en -banden. Chérif Kouachi en Coulibaly zouden onder invloed staan van dezelfde radicale ideoloog, en Chérif zat eerder anderhalf jaar vast vanwege het ronselen van strijders voor de jihad in Irak.

Zijn broer Saïd zou in 2011 enkele maanden in Jemen hebben getraind bij de lokale tak van Al-Qaida en als slapende cel zijn teruggestuurd.

Volgens het Franse tv-station BFM TV, dat met de gijzelaars op beide locaties contact wist te leggen, zou Chérif inderdaad hebben gezegd dat hij en zijn broer gefinancierd en gestuurd zijn door Al-Qaida in Jemen. Coulibaly meldde dat hij zijn actie had gecoördineerd met de anderen en dat hij bij Islamitische Staat hoort. IS en Al-Qaida concurreren doorgaans met elkaar.

Hoe dan ook zullen de Franse (en ook andere Europese) veiligheidsdiensten zich de komende tijd het hoofd breken over de vraag hoe ze dit soort aanslagen in de toekomst kunnen voorkomen. De drie mannen waren bekend bij de diensten, stonden op Europese en Amerikaanse no fly-lijsten, maar slaagden er toch in dood en verderf te zaaien.

Verder zal blijken hoe weerbaar de Franse samenleving is. Na aanvankelijke uitingen van maatschappelijke eenheid zijn in Frankrijk nu al de eerste politieke barsten te zien: Front National-leider Marine Le Pen is morgen niet welkom bij een grote manifestatie in Parijs.

Ook elders in Europa ligt de vraag op tafel: weten politici onder terreurdreiging de boel bijeen te houden?

vandaag 4|9

Meer nieuws en achtergronden over de gebeurtenissen in Frankrijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden