Frankrijk geschokt door moord op prefect

AJACCIO (AFP, Reuters) - President Chirac van Frankrijk vliegt vanochtend naar Corsica om daar persoonlijk de herdenking bij te wonen van Claude Erignac, de prefect van het eiland die vrijdag werd vermoord. Ook premier Jospin en andere leden van het kabinet zullen bij de plechtigheid op Corsica aanwezig zijn, als teken dat de regering diep geschokt is.

De 60-jarige Erignac werd door twee mannen enkele malen door het hoofd geschoten toen hij op weg was naar een concert. Politieke partijen en vakbonden op Corsica hebben opgeroepen om de prefect vandaag met vijftien minuten stilte te herdenken. De Corsicanen werden opgeroepen de straat op te gaan om te protesteren tegen de moord. De kist met de stoffelijke resten van Erignac is gisteren naar zijn woonplaats in het zuiden van Frankrijk overgebracht voor de crematie.

Waarnemers vrezen dat de koelbloedige moord een voorbode is van een toename van het geweld op Corsica, waar separatistische groeperingen, sommige met banden met de georganiseerde misdaad, actief zijn. De afgelopen jaren was hun populariteit sterk afgenomen. Enkele uren na de moord werden elite politie-eenheden overgevlogen om de veiligheid te waarborgen.

De politie houdt nog altijd twee mannen vast die kort na de moord werden opgepakt. Het uit Noord-Afrika afkomstige tweetal zou mogelijk in opdracht van Corsicaanse separatisten de moord hebben gepleegd. Beide mannen ontkennen iets met de aanslag te maken te hebben. Het moordwapen, een Beretta die vorig jaar bij een aanval op een politiekazerne was gestolen, lieten de daders achter op de plaats van de aanslag.

Minister Chevènement van binnenlandse zaken, die zaterdag onmiddellijk naar de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio reisde, zei dat de politie een getuige heeft. “Maar dat betekent niet dat wij de mensen achter deze misdaad zullen vinden”.

Beweringen dat separatisten achter de aanslag zitten worden ontkend door sommige politici, die zeggen dat dit het werk is van gewone criminelen. “Wij moeten de moed hebben toe te geven dat Corsica nu in handen is van de mafia, die moorden en ontvoeren, niet voor lofwaardige doelen of meer autonomie, maar voor geld”, zei voorzitter Sarkozy van de politiek partij RPR.

In de ruim twintigjarige geschiedenis van het gewapend separatisme op Corsica is daar nooit een zo'n hooggeplaatste ambtenaar vermoord.

De Cuncolta Naziunalista, het legale uithangbord van het verboden bevrijdingsfront FLNC, veroordeelde de aanslag. Maar de groep legde de verantwoordelijkheid ervoor bij de Franse overheid, omdat die “elke vreedzame oplossing van het Corsicaanse vraagstuk weigert”. De gewapende tak van de FLNC kondigde enkele dagen geleden de hervatting aan van bomaanslagen omdat ook de linkse regering niet naar de Corsicaanse bevolking wil luisteren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden