Frankrijk: 'Geen rol voor Assad bij politieke overgang Syrië'

Archieffoto Beeld AFP
ArchieffotoBeeld AFP

De Syrische president Bashar al-Assad heeft geen enkele rol in een overgang naar een ander bewind. Hij heeft te veel bloed aan zijn handen om nog een rol te spelen in een scenario waarbij het regime van de Assads in overleg zou plaatsmaken voor een overgangsregering. 'Assad kan geen deel uitmaken van deze politieke overgang', zei een zegsman van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft pas opgeroepen tot de vorming van een overgangsregering. Die zou het land moeten leiden tot er verkiezingen kunnen worden gehouden. Hij beklemtoonde daarbij dat de in die overgangsperiode de Syrische staat en zijn instellingen niet mogen instorten. Over Assads rol zei Brahimi niets. Officieel eindigt de ambtstermijn van Assad in 2014.

Een overkoepelend orgaan van opposanten van Assad die zich de Nationale Coalitie noemt, heeft donderdag herhaald uitsluitend akkoord te gaan met een politieke oplossing als die Assad van tevoren uitsluit. De eerste en voornaamste voorwaarde is dat Assad en zijn familie het land verlaten, aldus Walid al-Bunni van de coalitie.

Rusland
De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Faysal Mikdad, is donderdag op bezoek geweest bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Over twee dagen ontvangt Lavrov ook VN-gezant Brahimi.

Rusland, een trouwe bondgenoot van Assad, heeft laten weten dat de gesprekken met Mikdad en Brahimi in het kader zijn van de pogingen van het Kremlin om de dialoog tussen alle partijen te bevorderen. 'Het conflict in Syrië heeft geen militaire oplossing', beklemtoonde regeringswoordvoerder Aleksander Loekasjevitsj donderdag.

Familie Assad
De familie Assad komt oorspronkelijk uit de bergen in het noordwesten van het land. Ze behoren tot een minderheid, de alawieten die een variatie van het sjiitische geloof aanhangen. Assads vader greep eind 1970 de macht in Syrië. Zij regime werd gevestigd op alawitische officieren. Het werd begin jaren 80 al bedreigd door een opstand van vooral soennieten die tegenwoordig 77 procent van de bevolking vormen. Hafez sloeg de opstand onder meer neer met een bloedbad in 1982 in de opstandige stad Hama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden