Frankrijk: geen mails van de baas meer na zessen

null Beeld anp
Beeld anp

Werknemers in de Franse technologiesector kunnen voortaan echt van hun vrije tijd genieten. Het is hun bazen voortaan verboden om ze buiten werktijd nog lastig te vallen met mails, telefoontjes of sms'en.

Redactie

Dat staat in een wettelijk bindende CAO-afspraak die vakbonden en werkgevers deze week met elkaar sloten. Frankrijk kent sinds 2000 al een wettelijk vastgelegde 35-urige werkweek. Maar als werknemers in hun vrije tijd steeds lastiggevallen worden met mails, komt die vrije tijd natuurlijk wel een beetje in het geding. Vandaar de aandacht van vakbonden voor het thema.

De ontwikkeling speelt ook elders. In Duitsland besloot Volkswagen al om zijn servers 's avonds uit te zetten, in een poging werknemers te beschermen tegen de stress die voortvloeit uit het gevoel 24 uur per dag aan het werk te moeten zijn. Bij Duitse vakbonden staat het thema sindsdien ook op de agenda.

Is zoiets ook een idee voor Nederland? Nic van Holstein van VCP, Vakcentrale Voor Professionals, kent geen voorbeelden van Nederlandse CAO-onderhandelingen waar onbereikbaarheid als harde eis op tafel wordt gelegd. "Maar psycho-sociale belasting is wel een issue waar wij ons mee bezig houden."

Grenzen stellen
Een algemeen bindende CAO-afspraak is wat hem betreft niet de oplossing voor dat probleem. Alleen al omdat lang niet alle werkmail van de eigen baas komt, maar vaak ook van derden. "Het gaat er meer om wat de werkgever verwacht. Werkgevers moeten zorgvuldig omgaan met de vrije tijd van hun werknemers, en werknemers moeten zelf ook grenzen stellen. Maar als de verwachting is dat er ook gelijk op zo'n mail gereageerd wordt, dan is het natuurlijk geen vrije tijd meer, maar moet er gewoon onderhandeld worden over een passende beloning."

Christiaan Van den Berg deed voor onderzoeksinstituut TNO onderzoek naar het 'nieuwe werken'. Hij zegt: "Veel mensen die op een flexibele manier werken zijn blij met de vrijheid. Maar de keerzijde is dat je nooit klaar bent met je werk. Dat heeft een aantoonbaar effect op het stressniveau van mensen."

Ook hij twijfelt of een CAO wel de manier is om daar iets aan te veranderen. "Het klinkt als een vrij rigide maatregel." Althans, dat zou het in de Nederlandse context zijn: "Wij zouden hier wellicht eerder kiezen voor inzetten op voorbeeldgedrag, dialoog, meten en bespreekbaar maken van van werkdruk." Frankrijk en ook Duitsland hebben minder een overlegcultuur dan Nederland, daar passen dit soort maatregelen misschien wel beter.

Hoe dan ook, zegt Van den Berg, "geeft dit soort nieuws wel aan dat er inderdaad een probleem ligt."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden