Frankrijk geeft lesbo's ouderlijk gezag

PARIJS - Schoorvoetend gaat Frankrijk op weg naar een wetgeving die meer in overeenstemming is met de realiteit. De stappen die nu gezet worden, betekenen met Nederlandse ogen bezien niks nieuws. Vanuit Frans perspectief zijn ze enorm. Nog geen maand geleden kondigde de minister van gezondheid aan dat het 'recht om in waardigheid te sterven' in de wet zou worden opgenomen, en nu hebben twee lesbische vrouwen gezamenlijk het ouderlijk gezag verworven over drie kinderen.

door Pieter van den Blink

Of het nu gaat om levensbeëindiging of homogezinnen, de Franse praktijk verschilde al niet van die in Nederland of België. Maar wettelijk liggen de zaken anders. Het verzet tegen het homohuwelijk blijkt bijvoorbeeld nog onoverkomelijk. De burgemeester die in juni twee mannen in de echt verbond, werd tijdelijk uit zijn functie ontheven en het huwelijk ongeldig verklaard. Juist de angst dat erkenning van een huwelijk de stap naar erkenning van ouderlijk gezag kleiner zou maken, was in de polemieken die daarop volgden het voornaamste argument van tegenstanders.

In dat verband is de erkenning van het lesbische ouderschap opmerkelijk. De twee Parijse vrouwen wier gezinssituatie nu geregulariseerd is, hebben elkaar al sinds de schoolbanken lief. Via kunstmatige inseminatie bracht een van hen drie dochters ter wereld. Wie de vaders zijn, is onbekend. De eerste inseminatie vond in 1993 in Frankrijk plaats. Een jaar later trad de eerste 'wet op de bio-ethiek' in werking, die het lesbische stellen verbood om gebruik te maken van kunstmatige inseminatie. Daardoor moesten de vrouwen voor hun twee volgende kinderen uitwijken naar een Belgisch ziekenhuis. Een Brusselse arts verklaart in de Franse krant Le Monde vandaag dat 90 procent van de aanvragen voor k.i. in zijn ziekenhuis uit Frankrijk afkomstig is.

De twee vrouwen hebben een lang juridisch gevecht achter de rug, waarmee zij telkens de publiciteit gezocht hebben in de hoop 'begrip te kweken'. In 2001 kreeg de vrouw die de kinderen niet gedragen had, het recht hen te adopteren. Bij haar aanvraag zaten veertig verklaringen van vrienden en familie van het stel, opdat de rechter goed zou begrijpen wat de aard van het verzoek was.

Met de inwilliging van dat verzoek, die voor alle partijen eigenlijk onverwacht kwam, ging het ouderlijk gezag over van de biologische naar de adoptiemoeder. Zij vierden het als een overwinning maar er was nog steeds geen sprake van een situatie zoals die in een heteroseksueel huishouden.

Het verzoek om gezamenlijk de ouderlijke macht uit te voeren is twee jaar lang door de rechter bestudeerd. De verrassende uitkomst zal ongetwijfeld leiden tot vergelijkbare aanvragen van mannelijke homostellen, waarmee de discussie van juni opnieuw actueel wordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden