Frankrijk en Algerije halen banden weer aan

PARIJS, ALGIERS (ANP, Reuter) - Voor het eerst sinds drie jaar heeft deze dagen een Franse bewindsman weer voet op Algerijnse bodem gezet.

Het tweedaagse bezoek dat de Franse minister van Buitenlandse Zaken, minister Hervé de Charette, aan Algiers bracht moet de aanzet vormen tot nieuwe samenwerking tussen Parijs en Algerije.

De Charette liet zich na afloop in positieve zin uit over zijn besprekingen met de Algerijnse president Zéroual. Frankrijk en Algerije maken een “nieuw begin” in hun betrekkingen, zei hij. De nieuwe dialoog wordt gebaseerd op “de principes van wederzijds respect in het kader van het gemeenschappelijke belang”.

Op de vraag of daarmee het pad is geëffend voor een bezoek van de Franse president Chirac aan Algerije, antwoordde hij echter ontkennend. Wel zullen binnenkort een aantal akkoorden tussen beide landen worden ondertekend. De minister gaf echter geen details.

De relaties tussen Frankrijk en zijn voormalige kolonie zijn de laatste jaren zeer gespannen geweest. Er heerst in Algerije een vrijwel openlijke burgeroorlog. Vrijwel geen dag gaat voorbij zonder terroristische aanslagen. Ruim veertig Fransen zijn daarvan het slachtoffer geworden. Al drie jaar roept Parijs alle Fransen die er niets dringends te zoeken hebben, op Algerije te verlaten wegens het gevaar van de zijde van islamitische fundamentalisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden