Frankrijk / Een nieuwe blik op Mitterrand

De Franse president François Mitterrand is negen jaar dood, maar zijn geest waait weer door de straten van Parijs. Een actuele rechtszaak en een speelfilm zorgen samen voor een ongewild jubileum.

door Pieter van den Blink

Op de vraag of het gemak waarmee de mensen tegenwoordig God vergeten, hem geen zorgen baarde, antwoordde een wijze priester eens: 'zodra Hij even gaat verzitten op Zijn troon, zullen de kerken weer volstromen'. Ongeveer hetzelfde geldt voor de herinnering aan François Mitterrand, de laatste grote president van Frankrijk -zoals hij het zelf zei.

Negen jaar na zijn dood leek de herinnering aan de president wiens bijnaam 'God' was, vervaagd. Totdat er dingen gebeuren die de herinnering aan Mitterrand weer in leven roepen. Zoals een speelfilm over zijn leven op het presidentiële paleis en een rechtszaak over een afluisterschandaal in datzelfde paleis. De machtige Mitterrand komt er in naar voren als verzwakte, eenzame figuur. Maar ook de sterke kanten van de overleden president zijn de afgelopen tijd weer in Frankrijk naar voren gehaald. Aanleiding daarvoor was het debat over de Europese grondwet. Mitterrand wordt gemist. Alles wat de huidige president Chirac te berde bracht in dat debat, steekt magertjes af bij de visionaire ideeën die Mitterrand over 'Europa' uitdroeg, in de jaren dat hij nog leefde.

Dat ophalen van herinneringen betekent niet dat de socialistische parochie weer volstroomt in Frankrijk. Het tegendeel is het geval. Daar houdt de analogie op met de uitspraak van de wijze priester. Socialisme en Mitterrandisme zijn in Frankrijk sowieso twee verschillende grootheden. Het kan slecht gaan met socialisme, terwijl er nog zo lovend over Mitterrand wordt gesproken.

Mitterrands opvolger Jacques Chirac heeft er de afgelopen tien jaar ongewild voor gezorgd dat de ijdelheid van de laatste grote president nog niet gelogenstraft is. Chiracs alom betreurde gebrek aan elan en zijn on-ideologische pragmatisme houden de herinnering aan Mitterrand levend.

Van 1981 tot 1995 was François Mitterrand president van Frankrijk. Met zijn overwinning op Giscard d'Estaing in 1981 kwam Frankrijk voor het eerst in de geschiedenis van de Vijfde republiek in socialistische handen. Dat was wereldwijd een bron van hoop voor de 'linkse kerk'. Veertien jaar later, toen Mitterrand het stokje overgaf aan Jacques Chirac wisten de feestvierders uit '81 minder goed hoe zij zich voelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden