Frankrijk dreigt pas mee te werken als Bosnische Serviërs piloten teruggeven

Van onze correspondent LONDEN - De Franse regering zet de plechtige ondertekening van het vredesakkoord voor Bosnië, voorzien voor volgende week in Parijs, op losse schroeven. De regering wil nog dit weekeinde uitsluitsel over het lot van twee Franse piloten, die afgelopen zomer boven Bosnisch-Servisch gebied werden neergeschoten.

De Franse minister van buitenlandse zaken, Herve de Charette, zinspeelde gisteren ook op militaire actie om de twee te bevrijden, als ze nog in leven blijken te zijn. “Dit is een crisissituatie, dit brengt de vrede in gevaar”, aldus de bewindsman in Londen, aan het begin van een internationale conferentie over de wederopbouw van Bosnië.

Nog niet eerder spraken de Fransen zulke harde taal. Maar volgens andere deelnemers aan de Londense conferentie loopt de ondertekening van het vredesverdrag geen gevaar. Gevraagd naar mogelijk militair ingrijpen, zei de Britse minister van buitenlandse zaken, Rifkind: “Alles wat we kunnen doen, is hopen dat de piloten bij hun families terugkomen.”

Rifkind maakte bekend dat de Zweedse ex-premier Carl Bildt in opdracht van de internationale gemeenschap toezicht gaat houden op de wederopbouw van Bosnië, de terugkeer van vluchtelingen en andere niet-militaire onderdelen van het vredesakkoord. De benoeming van Bildt was gisteren het enige concrete besluit in Londen. Meer dan vijftig landen en organisaties buigen zich ook vandaag nog over de uitvoering van het vredesakkoord.

Bildt, die vredesonderhandelaar was namens de Europese Unie, moet ervoor zorgen dat in Bosnië de inspanningen op elkaar afgestemd worden. De Bosnische minister van buitenlandse zaken Mohamed Sacirbey sprak nadrukkelijk zijn steun uit voor de Zweed als 'Hoge Vertegenwoordiger' van de internationale gemeenschap. Eerder dit jaar weigerden de Bosnische moslims een tijdlang met Bildt te praten.

Volgens Bildt is de taak van de Navo-vredestroepen eenvoudiger dan de zijne. “De politieke en niet-militaire aspecten van het vredesakkoord vormen de werkelijke sleutel voor het waarborgen van de vrede.” Ook de Britse premier John Major betoogde dat “de wapens alleen blijven zwijgen” als de internationale gemeenschap ernst maakt met de wederopbouw van Bosnië: economisch, maatschappelijk en staatkundig. Wat dat laatste betreft: in Londen moeten knopen worden doorgehakt over het toezicht op verkiezingen in de tweede helft van volgend jaar. Tijdens een conferentie in Boedapest konden Amerikanen en Europeanen het daar deze week niet over eens worden.

Volgens Bildt is het herstel van de rechtsstaat ook noodzakelijk omdat oorlogsmisdadigers bestraft moeten worden. Onbeantwoord is nog altijd de vraag of Navo-troepen jacht moeten gaan maken op personen die door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag aangeklaagd zijn. De Navo voelt weinig voor een opsporingsactie, die allicht tot agressieve reacties van de Bosnische Serviërs zou leiden. Maar de Bosnische moslims vrezen dat 'verzoening' onmogelijk is als misdadigers op vrije voeten blijven. Ook keerde minister Sacirbey zich tegen de Serviërs in Sarajevo, die 'extra veiligheidsgaranties' vragen nu ze onder het gezag van de Bosnische regering komen.

- meer nieuws op pagina 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden