Frankrijk denkt weer na over zachte dood

AMSTERDAM - De poging van een moeder om haar zwaargehandicapte zoon te laten inslapen, heeft in Frankrijk gezorgd voor een hevige opleving van het debat over euthanasie. Vincent Humbert overleed gisteren, nadat zijn moeder hem eerder deze week in het ziekenhuis had vergiftigd.

De 22-jarige Humbert, die drie jaar geleden bij een auto-ongeluk verlamd en blind raakte en zijn spraakvermogen verloor, stierf in het ziekenhuis in de Berck-sur-mer, een badplaats aan de Noordzee waar hij via een infuus van voedsel werd voorzien.

Afgelopen zondagavond had Humberts moeder, Marie Humbert, op het journaal van TF1 gezegd dat zij haar zoon zou helpen te sterven. Woensdag diende zij Vincent een mengsel met slaapmiddelen toe dat zij vrijwel zeker van een arts buiten het ziekenhuis kreeg. Vincent werd door zijn verzorgers gereanimeerd, zijn moeder werd aangehouden. Maar donderdag kwam Marie Humbert vrij en besloten de artsen van Vincent de behandeling 'te beperken'.

Het dagblad Libération drong gisteren aan op een 'onmiddellijk einde aan de ondraaglijke hypocrisie' rond euthanasie. ,,De samenleving keek onbewogen toe hoe deze aangekondigde, gemediatiseerde tragedie zich voltrok.''

De linkse oppositie wil euthanasie, dat altijd een groot taboe is geweest in Frankrijk, nu 'zorgvuldig regelen' en wijst daarbij op Nederland als goed voorbeeld. Frankrijk heeft geen euthanasiewet; het valt onder de noemer moord of onvrijwillige doodslag. In april diende de partij een wetsvoorstel in dat hier verandering in moet brengen, een vervolg op een initiatief-wetsvoorstel uit 1999.

Minister van sociale zaken François Fillon prees Marie Humbert 'voor het openen van dit debat'. Hij vindt ook dat de wet moet worden herzien, 'met inachtneming van alle noodzakelijke garanties'. Verzet komt er uit katholieke hoek. De krant La Croix vreest dat 'de propagandisten van actieve euthanasie' het 'drama Vincent' uitbuiten. Volgens het parlementslid Christine Boutin (UMP) is euthanasie 'nooit de enige oplossing'. ,,Zieken kennen momenten van diepe wanhoop en hoop. Waar moet een arts zich dan op baseren?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden