Frankrijk buigt niet voor kritiek op boerkiniverbod

kledingregels | De Franse politie treedt op strand soms ook op tegen moslima's met een hoofddoek.

KLEIS JAGER

De kritiek op het boerkiniverbod in Franse badplaatsen zwelt flink aan, vooral nu blijkt dat sommige gendarmes vrouwen sommeren zich van gewone hoofddoeken te ontdoen.

Het tafereel doet sterk denken aan de praktijken van de beruchte Iraanse of Saoedische religieuze politie. Alleen werd de 34-jarige Siam vorige week dinsdag niet gevraagd om iets aan, maar juist om iets uit te trekken. Zij weigerde afstand te doen van haar outfit - een hoofddoek, een tuniek en een legging - en kreeg een boete van 11 euro.

Rond Siam (34), die zegt niets te hebben geweten van het boerkiniverbod in Cannes, ontstond een opstootje. Sommige badgasten riepen haar verwensingen toe en applaudisseerden voor de agenten. Anderen namen het juist op voor Siam, die huilend op de grond zat met haar dochter. Siam weigerde het voorstel van de politie om haar hijab als een bandana rond het hoofd te knopen en vertrok met haar familie.

"Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt", liet de ex-stewardess uit Toulouse na afloop weten. "Ze riepen dingen als 'mevrouw, dit is een katholiek land, de wet is de wet, wij hebben genoeg van dit soort dingen."'

Het verhaal over de vernedering van Siam, dat is bevestigd door een toevallig aanwezige journaliste van de tv-zender France 4, wekt wereldwijd verontwaardiging. Net als de foto's van een vrouw die zich op het kiezelstrand in Nice, omgeven door agenten, gehoorzaam uit een lichtblauwe tuniek worstelt. De beelden werden dinsdagavond online gezet door de Britse krant Daily Mail, waarop direct een polemiek uitbrak. Volgens de socialistische politicus Julien Dray en Christian Estrosi, de ex-burgemeester van Nice, is alles in scène gezet. "Je hoeft geen kenner te zijn om meteen te zien dat deze vrouw niet is verrast door de fotograaf", schampert Dray, in zijn jeugd een van de oprichters van anti-racisme waakhond SOS Racisme, op zijn Facebookpagina.

De Canadese premier Justin Trudeau liet weten dat de boerkini een symbool is 'van acceptatie van de ander'. De Franse staatssecretaris voor digitalisering Axelle Lemaire zei het met Trudeau eens te zijn, waarmee zij zich tegen premier Manuel Valls keerde. Valls steunt nog steeds de burgemeesters die de boerkini in de ban deden.

Het incident in Cannes, waar de burgemeester achter zijn agenten blijft staan, bezorgt ook veel Fransen burgers het schaamrood op de kaken. Maar de stroming die zich goed kan vinden in de verboden blijft sterk. 'Laten we excessen vermijden maar overeind blijven in de strijd tegen de boerkini die een aantasting is van de waardigheid van vrouwen', zo twitterde bijvoorbeeld Georges Fenech, een prominent lid van de centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains.

Fenechs partijgenote Lydia Guirous roept ondertussen haar landgenoten op zich niet van de wijs te laten brengen. 'We moeten ons verzet tegen dit kledingstuk van de schande niet opgeven', schrijft Guirous, die van Algerijnse origine is, in een betoog op de site de liberale krant L'Opinion.

'De boerkini is geen islamitische badkleding, het is een uiting van extremisme, een voortzetting van de boerka. De boerkini is een uithangbord van de radicale islam die vrouwen wil onderwerpen.'

undefined

Boerkini ontworpen voor integratie

Aheda Zanetti ontwerpster van de boerkini

Frankrijk slaat de plank flink mis met het boerkiniverbod, vindt Aheda Zanetti. Volgens de Australische ontwerpster van de boerkini is de bedekkende badkleding juist bedoeld om de integratie te bevorderen. "De boerkini staat voor acceptatie en het niet veroordeeld worden", schrijft ze in The Guardian. Zanetti, van Libanese afkomst en zelf praktiserend moslim, bedacht de boerkini in 2004 voor haar nichtje die netbal (een sport die op korfbal lijkt, red.) wilde spelen. Haar hijab was daar niet geschikt voor, dus ging Zanetti op zoek naar een geschikte sportoutfit. Toen die nergens bleek te vinden, ging de ontwerpster zelf maar aan de slag.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden