Frankrijk beschermt Syrische oppositieleden

VN-commissaris Navi Pillay. Beeld reuters
VN-commissaris Navi Pillay.Beeld reuters

De Franse regering heeft maatregelen genomen om leden van de Syrische oppositie die in Frankrijk wonen te beschermen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant vandaag gezegd. Het gaat om leden van de Syrische Nationale Raad, een overkoepeling van groepen die tegenstander zijn van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

ANP/Redactie

De leden zijn volgens Gueánt bedreigd en daarom zijn maatregelen genomen. De voorzitter van de raad, Burhan Ghalioun, woont en werkt al lange tijd in Frankrijk.

De Franse maatregelen komen na de oproep vandaag in Genève van de mensenrechten-commissaris van de VN, Navi Pillay, om de burgerbevolking van Syrië te beschermen tegen de 'meedogenloze onderdrukking'. Pillay wil dat Syrië wordt doorverwezen naar het Internationaal Strafhof (ICC). De bloedige wijze waarop het bewind in Damascus de opstand in het land probeert neer te slaan zou neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid.

Meer dan 4000 mensen zijn sinds maart in Syrië gedood, waaronder 307 kinderen. Meer dan 14.000 mensen zijn inmiddels gevangen genomen. Het is daarom van belang dat de VN-Veiligheidsraad de situatie in Syrië doorverwijst naar het ICC, aldus Pillay. In een ontwerpresolutie roept de VN-Mensenrechtenraad op tot het instellen van een speciale onderzoeker voor Syrië.

De Syrische autoriteiten gaan door met het hardhandig onderdrukken van demonstraties, volgens de VN is inmiddels sprake van een burgeroorlog.

Het Syrische regime werd gevestigd door Assads vader, de alawitische generaal Hafez al-Assad, die in 1970 de macht greep. Het regime wordt gedomineerd door alawitische officieren. Tot de sjiitische sekte van de alawieten behoort ongeveer 10 procent van de bevolking van 18 miljoen mensen. De christenen vormen ook ongeveer 10 procent van de bevolking en de Druzen 3 procent. De grote meerderheid (77 procent) in Syrië bestaat uit soennieten, onder wie Koerden, die 10 procent van de bevolking vertegenwoordigen.

De Veiligheidsraad kwam 17 maart met een resolutie ter bescherming van burgers in Libië. Dat leidde 2 dagen later tot westers militair ingrijpen om burgers in de opstandige stad Benghazi tegen de troepen van dictator Muammar Kaddafi te beschermen. Het ingrijpen breidde zich uit tot massale militaire steun aan rebellen en leidde tot de val van het regime in augustus en de dood van Kaddafi in oktober.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden