Frankrijk belooft Libische rebellen meer steun

Nicolas Sarkozy (R) en Mustafa Abdel Jalil (L). © getty Beeld getty
Nicolas Sarkozy (R) en Mustafa Abdel Jalil (L). © gettyBeeld getty

Frankrijk gaat op verzoek van de rebellen in Libië meer luchtaanvallen uitvoeren op het leger van Moamar Kadafi. Ook sturen de Fransen militaire adviseurs naar het Noord-Afrikaanse land om de opstandelingen te helpen.

De Franse president Nicolas Sarkozy ontving woensdag rebellenleider Mustafa Abdel Jalil op het presidentieel paleis in Parijs. Er zijn na afloop geen details bekendgemaakt hoe het intensiveren van de aanvallen eruit zal zien. Jalil zei dat hij Sarkozy heeft uitgenodigd naar Benghazi te komen, het hoofdkwartier van de rebellenregering.

Frankrijk stuurt ook circa tien verbindingsofficieren naar Benghazi om de rebellen te helpen hun strijd tegen de troepen van Kadafi beter te coördineren. De Fransen doen dat in navolging van de Britten, die twintig militaire adviseurs sturen. Ook Italië overweegt tien instructeurs naar Libië te sturen.

Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten namen het voortouw bij de internationale interventie in Libië. Die begon, nadat de VN-veiligheidsraad op 17 maart een resolutie had aangenomen voor de bescherming van de burgerbevolking in het Noord-Afrikaanse land. Een reeks andere landen, waaronder Nederland en Italië, levert ook bijdragen aan de operaties in het Noord-Afrikaanse land, die onder commando staan van de NAVO.

De NAVO heeft in drie weken tijd ruim drieduizend vluchten uitgevoerd in verband met haar militaire operatie tegen het Kadafi-regime. De vluchten waren bedoeld om de bevolking te beschermen en het vliegverbod en wapenembargo te controleren. Ruim 1200 vluchten waren gericht tegen bepaalde doelen, zoals munitiedepots of tanks. Maar het is niet zo dat er ook steeds een aanval werd uitgevoerd, aldus de NAVO.

Libië kan vrije verkiezingen houden onder toezicht van de Verenigde Naties, wanneer het huidige gewapende conflict wordt beëindigd. Zodra de wapens zwijgen, kan binnen een halfjaar een stembusgang volgen en over de overgangsperiode kan worden onderhandeld. Dit heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Ati al-Obeidi, tegen Britse media gezegd.

De bewindsman zei ook dat er kan worden besproken of Kadafi in een overgangsregering een rol zou spelen en welke rol hij zou hebben. Het voornaamste is volgens hem een manier te vinden om in gesprek te raken.

Obeidi zei dat de Britse beslissing militaire adviseurs naar de rebellen te sturen, de strijd alleen maar oprekt. Het front lijkt inmiddels gestabiliseerd bij de Oost-Libische stad Ajdabiyah, waar rebellen noch regeringstroepen een doorbraak lijken te kunnen forceren.

In de West-Libische stad Misrata wordt nog steeds hevig gevochten tussen troepen die trouw zijn aan Kadafi en opstandelingen, die uit alle macht proberen een deel van de stad en de haven in handen te houden. De troepen van Kadafi blijven Misrata bestoken met raketten en mogelijk ook met verboden clusterbommen. De afgelopen weken zouden zeker duizend inwoners van Misurata zijn gestorven.

Libische rebellen in Ajdabiya. © afp Beeld afp
Libische rebellen in Ajdabiya. © afpBeeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden