Frankrijk beleeft déjà vu na anti-joods geweld Parijs

PARIJS - De joodse gemeenschap in Frankrijk is in de nacht van zaterdag op zondag wederom slachtoffer geworden van geweld. In Parijs werd brand gesticht in een joods sociaal centrum. Een antisemitische actie, getuige hakenkruizen en de woorden 'een gelukkige wereld zonder joden', die in en op het pand waren geklad.

Het centrum, een kosjere gaarkeuken waar per dag ongeveer honderd mensen een maaltijd kwamen halen, was gevestigd in een oude synagoge en was vanaf de straat alleen herkenbaar aan een houten afbeelding van de tafelen der wet boven de deur. Er zijn geen slachtoffers doordat de brandweer snel ter plaatse was. Maar het had ook anders kunnen aflopen: het centrum was gevestigd op de begane grond van een vijf verdiepingen tellend gebouw waarin mensen lagen te slapen.

Toen zondagochtend de communiqués elkaar opvolgden waarin president Chirac, diverse ministers en hoogwaardigheidsbekleders hun verontwaardiging uitspraken, en de ene na de andere politicus zich naar de volkse Rue Popincourt begaf om solidariteit met de joodse gemeenschap te betuigen, beleefde Frankrijk een merkwaardig déjà vu. Nog geen twee maanden geleden raakte het land in rep en roer toen een Parijse vrouw aangaf te zijn mishandeld door Arabische en Afrikaanse jongeren, die drie hakenkruizen op haar buik zouden hebben getekend. Het hele verhaal bleek verzonnen.

Of dat reden mag zijn tot opluchting is tot op heden onderwerp van discussie. Immers, de zondvloed aan verontwaardiging die toen oprees was van zo'n omvang dat het leek alsof het land er zijn slechte geweten mee wilde overschreeuwen. Teveel verhalen van mishandeling, brandstichting en grafschennis zijn wél waar gebleken. De antisemitische incidenten nemen sinds begin 2004 gestaag toe. Voor geweld tegen moslims geldt hetzelfde.

Joodse organisaties willen vandaag de Franse media om medewerking vragen aan een campagne om het publiek alert te maken op die stijging. Die media krijgen daarmee de kans om zich te rehabiliteren na de rol die zij speelden in de hysterie rondom het verzonnen verhaal van de vrouw. De vraag is of zo'n campagne effect zal hebben op de brandstichters van de Rue Popincourt, die niet eens hun verwensingen zonder spelfouten kunnen schrijven.

Premier Raffarin beloofde in ieder geval een diepgaand onderzoek. En Chirac voegde de belofte dat de daders zullen worden gegrepen 'en zwaar gestraft' toe aan de lange rij die nog ingelost moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden