Frankrijk begint uitzetting zigeuners

Zigeuners kijken toe hoe de Franse autoriteiten hun kamp ontruimd. (AEP) Beeld
Zigeuners kijken toe hoe de Franse autoriteiten hun kamp ontruimd. (AEP)

Ondanks kritiek uit het buitenland begint Frankrijk donderdag met de uitzetting van zigeuners. Voor het einde van de maand moeten zevenhonderd Roma worden overgebracht naar Roemenië en Bulgarije, aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux.

De eerste groep uit te zetten zigeuners bestaat uit 79 mensen. Ze worden donderdag op een chartervliegtuig richting de Roemeense hoofdstad Boekarest gezet. Later volgen meer vluchten. Frankrijk benadrukt dat de Roma vrijwillig het land verlaten. Ze krijgen volgens minister Hortefeux een vliegticket, 300 euro per volwassene en 100 euro per kind mee.

Frankrijk besloot vorige maand enkele honderden illegale zigeunerkampen te ontmantelen. Volgens schattingen zijn er ongeveer 15.000 zigeuners uit Oost-Europa in Frankrijk.

Een probleem voor de Franse autoriteiten vormen de open grenzen in Europa. Niets weerhoudt de zigeuners ervan op het eerste vliegtuig terug naar Parijs te stappen. Daarom heeft Frankrijk in 2007, kort voor Roemenië en Bulgarije lid werden van de EU, een speciale regeling ingevoerd. Na drie maanden moeten de Roma een verblijfsvergunning aanvragen of het land verlaten. Het hele bureaucratische proces rond de vergunning kan maanden duren, en in die periode zijn de zigeuners illegaal in Frankrijk en kunnen ze dus elk moment het land uitgezet worden.

De bepaling was het werk van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en huidige president Nicolas Sarkozy. Hij treedt harder op tegen illegalen dan zijn voorgangers. Bijna een jaar geleden liet hij een geïmproviseerd tentenkamp bij de havenstad Calais, ook wel ’de jungle’ genoemd, met de grond gelijkmaken. Bijna driehonderd migranten werden opgepakt, van wie de meesten na enkele dagen alweer vrij waren en terugkeerden naar Calais.

De zigeuners in Frankrijk zijn woedend over de naderende uitzettingen. Vorig weekend blokkeerden ze met circa 250 voertuigen een snelweg bij de stad Bordeaux. De Roma voelen zich gediscrimineerd. Dat gevoel wordt versterkt door incidenten zoals vorig jaar in een voorstad van Parijs. Bij een identiteitscontrole gaf de politie toen ongeveer honderd Roma een stempel op de arm. „Deze praktijk herinnert aan de donkerste uren van de Tweede Wereldoorlog”, zei een belangenorganisatie voor zigeuners.

Ook Roemenië en Bulgarije, de landen waar de uitgezette zigeuners naartoe worden gestuurd, zijn kritisch. De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken zei zich zorgen te maken over populisme en vreemdelingenhaat. Maar volgens Frankrijk moeten de landen meer doen aan de integratie van de zigeunerminderheid, om te voorkomen dat ze naar Frankrijk terugkeren. De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Pierre Lellouche zei eerder deze maand: „Er zijn meer dan twee miljoen Roma in Roemenië. Het is aan dat land om ze te integreren, niet aan Frankrijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden