Franke Sloothaak schroeft zijn verdiensten flink op

MAASTRICHT (ANP) - Jumping Indoor Maastricht, dat voor de zesde keer werd gehouden, is een groot succes geweest. Voor de organisatoren, omdat er opnieuw 34.000 en ditmaal bijna allemaal betalende bezoekers kwamen, maar vooral voor Franke Sloothaak.

De 35-jarige tot Duitser genaturaliseerde Fries is altijd eerzuchtig en was de afgelopen dagen in het MECC vooral ook hebzuchtig. Van de zeven belangrijke proeven won hij er zes, inclusief de Grote Prijs van gisteren. Sloothaak schroefde daarmee zijn verdiensten bij JIM op tot een ton.

De enige rubriek waarin Sloothaak niet zegevierde, was een prooi voor zijn 'stalgenoot' Michel Robert, die ook wordt gesponsord door San Patrignano, een Italiaans instituut voor de rehabilitatie van drugsverslaafden. Sloothaak kwam er niet terecht omdat hij afhankelijk was van heroine, maar omdat hij onafhankelijk werd van Paul Schockemohle, de Duitse stalbaas die de voormalige Nederlander internationaal hielp doorbreken.

Sloothaak op eigen benen is nauwelijks uit de top weggeweest. San Patrignano bezorgde hem een een serie kostbare en getalenteerde paardebenen. Hij kan kiezen: Joly Coeur, Corrado, Gina Ginelli, Mister, Dorina en Wejheida. De laatste, als ronduit lelijk te boek staande merrie, droeg de Duitser zondag naar de klaarstaande auto. Want was Jos Lansink de alleenheerser van het voorseizoen in de hal (drie wagens in een maand tijd), Sloothaak heeft hem met het winnen van de Grote Prijzen van Berlijn (ook de wereldbekerwedstrijd) en Maastricht bijgehaald.

In de barrage had de Duitser vooral de concurrentie te duchten van de Britse coureur Nick Skelton, die Dollar Girl weer aardig aan het galopperen heeft gekregen. Het verschil tussen beiden was maar een kwart seconde. Wereldkampioen Eric Navet werd derde.

De Nederlandse inbreng in de extra omloop om de auto en 60.000 ecu (bijna 120.000 gulden) kwam van Roelof Bril, Jan Tops, Sven Harmsen, Peter Geerink en Jenny Zoer. Vooraan meedoen lukte niet. Bril bracht het er nog het best af. Hij stuurde Let's Go opnieuw foutloos rond, maar niet snel genoeg om verder te komen dan de vijfde plaats. Tops koos bewust voor de zesde prijs. Hij liet Operette nog een parkoersje meewalsen zonder gas te geven.

Bij het CSI van Kiel was eigenlijk maar een favoriet: Ludger Beerbaum. Hij versloeg in de barrage met Rush On Fritz Fervers en Willi Melliger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden