Frank de Boer vertrekt bij Ajax

Frank de Boer Beeld Jean Pierre Jans
Frank de BoerBeeld Jean Pierre Jans

Trainer Frank de Boer dient zijn contract niet uit bij Ajax. Hij stopt na dit seizoen, zo maakte de Amsterdamse club vandaag bekend. Geruchten over zijn vertrek deden al sinds het mislopen van het kampioenschap zondag de ronde. De Boer had nog een contract voor een seizoen.

De Boer zegt in een reactie dat hij dankbaar is voor de tijd bij Ajax, maar dat hij de laatste tijd steeds meer ging beseffen dat het 'tijd werd voor iets anders'. "Dat is voor mij beter en naar mijn mening ook voor Ajax. Wat ik ga doen, dat weet ik nog niet. Een jaar zonder club is ook een optie, ik zie wel wat er op mijn pad komt."

De succesvolle Ajax-trainer, in bijna zes jaar vier keer kampioen, begon in december 2010 aan zijn taak, in een wedstrijd tegen AC Milan. Tijdens zijn jaren als hoofdcoach haalde Ajax onder meer de dertigste landstitel. "Dat was het absolute hoogtepunt", aldus De Boer op de website van Ajax.

Edwin van der Sar, de directeur van Ajax, zegt dat het vertrek van de trainer niet als een verrassing komt. "De afgelopen maanden voerden we al enkele gesprekken over zijn toekomst en die van Ajax. Maar omdat alle contracten van onze selectiespelers doorlopen en Frank enorm eerzuchtig is, hield ik er toch ook nog een beetje rekening mee dat hij zijn contract zou willen uitdienen."

Afgelopen zaterdag ging De Boer in Trouw nog in op de vraag over zijn toekomst, in een interview met sportredacteur Henk Hoijtink. Hieronder enkele vragen uit dat gesprek. Het hele interview is via deze link te lezen (alleen voor abonnees).

Frank de Boer, in de wedstrijd tegen De Graafschap van zondag. Beeld ANP
Frank de Boer, in de wedstrijd tegen De Graafschap van zondag.Beeld ANP

Hoe vaak is al niet gezegd dat het uitgewerkt moest zijn tussen spelers, club en trainer?
"Mijn vrouw kan zich daar drukker om maken dan ik. Meestal maken familie en vrienden zich drukker dan ik. Het hoeft niet uitgewerkt te zijn, omdat je steeds met nieuwe spelers aan de slag gaat, en omdat ik Ajax-bloed heb. Omdat ik meedenk in hoe wij denken dat het bij Ajax moet gaan. Geen dure aankopen, nee. Van een speler van zes miljoen euro heb je geen zekerheid. Van een van vijftien wel, maar die komen echt niet naar Nederland! Dat beseffen wij al lang, maar de buitenwacht begrijpt het niet."

Je ging, met spelers, ook met supporters praten die niet tevreden waren over het spel. Dat wil je niet weten, niet voor je zien, van een trainer van een topclub, een viervoudige kampioen.
"Ik begrijp wat je bedoelt. Ik zit er niet op te wachten. Anderzijds is het goed, voor de spelers en ook om mezelf op te frissen, om het besef te krijgen wat het doet met supporters. Het gaat maar om één ding: dat je alles geeft voor dat rood-witte shirt. Uiteindelijk vond ik het helemaal niet zo erg, dat gesprek."

Breng je nog wel eens een pakketje rond voor de winkel van je vrouw?
"Pakketjes niet, nee. Ik hang nog wel iets op en ik sjouw dingen naar boven. Dan is er een lamp verkocht, en dan hang ik een nieuwe op in de winkel. Er werken alleen maar vrouwen, dus dat doe ik dan. Ik bracht wel eens wat rond, ja. Geen pakketje, een heel bankstel. Zou zomaar weer kunnen gebeuren. Als ik er toevallig ben, het is druk en er moet iets weggebracht worden, dan doe ik dat toch?"

Zou je vrouw niet kunnen zeggen: 'We zitten hier goed, met mijn winkeltje, wat moet je in het buitenland, bij de nummer zoveel van Engeland?'
"Zeker, je hebt niet alleen met jezelf te maken. De oudste van mijn drie dochters woont al samen. De andere willen wel mee, hoor, als we gaan."

Het is bijna beangstigend, zo voorkomend en normaal als jij altijd maar bent.
Hij grinnikt. "Ik kan me dat gevoel wel voorstellen. Maar waarom moet ik me anders gaan gedragen? Dan voel ik me niet senang. Ik probeer altijd mezelf te zijn."

Zie hieronder nog een memorabel moment uit de carrière van Frank de Boer bij Ajax. Tegen NEC staat Ajax met 5-0 voor, maar een tegendoelpunt maakt De Boer furieus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden