Frank de Boer, het slachtoffer dat nooit een kik gaf

Hoe graag Edwin van der Sar, directeur en natuurlijk oud-ploeggenoot, wilde dat Frank de Boer bij Ajax zou blijven? Volgens De Telegraaf had hij thuis bij De Boer, in Monnickendam, aangeboden het salarisplafond te verhogen. Daardoor zou De Boer misschien hier en daar een betere speler tot zijn beschikking kunnen krijgen.

Ajax zou ook aan grotere aankopen denken. Toen De Boer donderdag geduldig en ontspannen zijn verhaal deed, vroeg ik hem of dergelijke concessies waren besproken. Hij zei dat er geen sprake van was geweest, en dat er bij zijn weten op dat vlak bij Ajax niets zou veranderen.

Ja, Frank de Boer is een eerlijke man, maar of ik dit moest geloven, wist ik niet. Je kunt van De Telegraaf veel zeggen, maar dit soort dingen weten ze over het algemeen wel.

Het zou toch ongehoord zijn, als ze bij Ajax zo kort al na zijn dood de door Johan Cruijff verordonneerde financiële begrenzingen overboord zouden gooien? Het zou toch ook wrang zijn ten opzichte van De Boer, die er met onrijpe ploegen in Europa jaren door is geremd? Maar uit de mond van De Boer zal niemand dat horen.

Eind september vorig jaar betichtte ik Johan Cruijff en zijn Telegraaf-ghostwriter Jaap de Groot er bij Fox van karaktermoord te plegen op De Boer door iets irreëels van hem te vragen, met de graag door supporters overgenomen suggestie dat het spel van Ajax sneller en mooier zou kunnen. De Groot, naast me, vond het nonsens.

Deze week schreef hij een column onder de kop 'Frank de Boer is slachtoffer'. Samengevat: Cruijff wist dat De Boer als leerling van Louis van Gaal niet van zijn spel was, maar hij had gehoopt dat hij (ja, de viervoudig kampioen) intern had kunnen worden bijgestuurd. Dat is door alle rompslomp en heibel niet gebeurd. De Boer bleef, in De Groots woorden, 'pionieren' en 'bleek niet in staat de speelstijl van Ajax meer te laten appelleren aan de smaak van de meester uit Barcelona'. Maar dat is, vond ook Cruijff, De Boer niet te verwijten, schrijft de wolf in schaapskleren.

Zonder enige reserve voert Ajax' lijfkrant Peter Bosz op als mogelijk nieuwe trainer. Bosz heeft Vitesse voetbal volgens Cruijffs visie laten spelen, heet het in de grofste sjablonen. Geen kanttekening over het niveau, de Nederlandse subtop, niet één relativerende letter dat daar geen druk heerst ¿ geen zweem van bedenking eerder in de krant van het Cruijff-evangelie over het mogelijk tornen aan zijn financiële orders.

Ook dat zal niemand van De Boer horen, maar het is in hoge mate tekenend voor de sferen, de onderhuidse sferen vooral, waarin hij moest werken.

Hij had nog iets te doen bij Ajax: revanche in Europa. Maar het is tegen die achtergrond heel begrijpelijk dat hij daarvan afziet - en dat hij, vul ik maar in, heeft gedacht: wie garandeert mij na de voorgaande jaren dat er met een eventueel verhoogd salarisplafond iets verstandigs wordt gedaan?

Toen donderdag alle collega's hun vragen aan De Boer hadden kunnen stellen, richtte ik volgens afspraak enige woorden tot hem. Ik zei hem, natuurlijk, dat hij geweldig was om mee te werken - als, zoals ik hem in de krant al noemde - een bijna beangstigend normale uitzondering. Ik zei dat we hem gaan missen, méér nog dan velen beseffen, meer dan ze willen beseffen. Als persoonlijke noot voegde ik eraan toe dat ik hem ooit graag weer als bondscoach zou treffen, en ik wenste hem het allerbeste.

Daarop wilde De Boer ook nog wat zeggen. Doordat hij zich open had opgesteld, zei hij, hadden wij hem altijd met respect behandeld. Daarvoor wilde hij iedereen graag bedanken.

Echt, we weten nog niet half hoezeer we hem gaan missen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden